Nu finns rent vatten i byn!

She blev utvald till att få träning i hur man underhåller kranarna och filtret i den nya vattentanken som installerades i byn förra året.

- Människorna i byn mår redan bättre och slipper bära vatten under långa vandringar, berättar She.

För några månader sedan besökte Linnea Åberg och Maria Finnevidsson, regionledare för EFKs arbete i Asien, Nepal. Där träffade de She och hennes man, som kunde berätta att livet i byn förbättrats avsevärt sedan en vattentank installerades förra året.

Det har tagit flera timmar med bil och en bra stund att vandra innan vi når Shes by i bergen i Nepal. Luften är kall och frisk men solen skiner och utsikten är oerhört vacker. Vi är här för att följa upp arbetet med brunnar och vattendistribuering.

She är blyg så det är mest hennes man som berättar om hur byn aldrig tidigare har haft tillgång till rent vatten. De var vana vid att boskapsdjur använde och förorenade deras lilla damm. Många blev sjuka av vattnet men det var det som fanns tillgängligt.

2021 kom rent vatten till byn och varje hushåll fick bygga en kran.

Under 2021 fick byn möjlighet att tillsammans med EFKs lokala partnerorganisation bygga vattentank med filter, och leda vatten från en bergskälla ned till byn. Varje hushåll fick bygga en kran, diskplats och spillvattensledning till närliggande köksträdgård. När vi frågar She säger hon att människorna i byn redan mår bättre, slipper bära vatten under långa vandringar och dessutom ökar möjligheterna till odling. Med blicken på marken berättar hon även stolt att hon blev utvald till att få träning i hur man underhåller kranarna och filtret. She är nu byns vattenkvinna.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i januari 2022. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.