Sjukhuset i Mpongwe är ett sätt att visa på Jesu kärlek

Manager Rose och Dr Chela på Mpongwe missionssjukhus. Foto: Anneli Dagernäs

EFKs samarbetskyrka Mpongwe Baptist Association (MBA) är en församlingsrörelse i Zambia med brett engagemang i både kyrka och samhälle. Bland annat driver man ett sjukhus som betjänar ett stort område. Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, har precis besökt sjukhuset:

- Arbetet på sjukhuset är ett sätt att visa på Jesu kärlek till människorna i området.

När Anneli mötte sjukhusets manager Rose och Dr Chela lyfte de särskilt upp vikten av att kunna åka ut med mobila team till byar där människor har svårt att ta sig till sjukhuset, så kallade outreach. Fokus under dessa besök är att möta barn under fem år för vaccinering och vägning. Man möter även gravida och nyförlösta mödrar för samtal om näringslära och familjeplanering mm.

Dr Chela säger:

- Det är så viktigt att vi kan göra detta. Det är ett förebyggande arbete som räddar liv på många. I vissa fall upptäcks också de som behöver ytterligare vård och kan då tas med tillbaka till sjukhuset.

Sjuksköterskan Catherine var med och gav vaccin när det mobila teamet var ute.

Under sitt besök i oktober var Anneli med på en outreach, då de bland annat besökte byn Swaya. Dit hade man inte kunnat åka på flera år på grund av pandemin och det samlades massor av människor när sjukhusteamet kom.

En av sjuksköterskorna som var med var Catherine. Hon såg till att sätta upp en mottagning i skuggan under några träd, och volontärer som fanns på plats från byn ordnade människor i köer, så att Catherine och teamet kunde betjäna människorna på plats.

- För mig är detta ett sätt att visa på Jesu kärlek i praktisk handling. Och jag är så tacksam över att vi i EFK får vara en del av det, säger Anneli.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.