Wanja: ”Det är en sådan enkel idé så vi har aldrig slutat”

Roland och Wanja Roberthson är fortfarande engagerade i det initiativ som började för 49 år sedan i Betel Vintrosa.

Det behöver varken vara svårt eller dyrt att göra skillnad. I Vintrosa började församlingsbor att sälja hembakat till förmån för Ge för Livets hjälpinsatser. Ett engagemang som började för 49 år sedan – och pågår än.

Text: Elin Larsson. Foto: Elin Larsson och privat. Den här texten publicerades även i EFKs tidning Direkt i december 2023. Öppnas i nytt fönster.

Wanja Robertson har varit med sedan starten. Själv ser hon det inte som någon stor insats. Men det är trots allt en insats som pågått sedan 1974. Det var då några personer i Betel Vintrosa, numera Vinteråsens Frikyrkoförsamling, fick idén att göra en insats för missionen. Baka och sälja bröd till ortsborna blev lösningen.

- Det är en sådan enkel idé så vi har aldrig slutat, säger hon.

Så länge hon, hennes man och de övriga som är engagerade orkar kommer de att fortsätta. Totalt är åtta till tio personer från församlingen involverade.

- Vi bakar det vi behärskar och kan, allt är skänkt och nybakat. Sist fick vi in 7 500 kronor på två dagar. Man vill ju göra snabba pengar på så lite jobb som möjligt.

Fyra till fem gånger per år står Roland Roberthson med flera utanför Ica i Vintrosa. Ändamålet, Ge för Livets hjälpinsatser, är nog noga med att kommunicera till alla som handlar.

Utanför den lokala Ica-butiken står de och säljer småkakor, mjuka kakor, bullar, limpor, frallor, saft och sylt.

- Det är bättre att stå utanför butiken än utanför kyrkan, då måste de gå förbi oss, säger Wanja och blinkar med ena ögat.

2006 fick församlingen ta emot ett diplom för att ha samlat in 1 miljon kronor till Ge för Livet. Sedan dess har det blivit många försäljningar och ännu mera pengar. Ändamålen har varierat från fattigdomsbekämpning i Kongo och Brasilien, stöd till flyktingar på Balkan, hjälpinsatser i Ukraina och nu senast fotbollsskolan i Peru som räddar barn från gatan.

- Det handlar om barn och fotboll, det är väldigt lätt att ge till. Vi märker att det är uppskattat.

”Församlingen syns i samhället”

Bakförsäljningen är inte bara ett sätt för kyrkan att göra gott.

- Vi försöker vända oss utåt, att andra hjälper till. Det är därför vi velat hålla på. Församlingen syns i samhället och brödet går åt. Vi har bra förhållande till Ica-handlaren och vi når mycket folk, folk som vi inte ser på våra gudstjänster. Vi vill visa att vi finns som kyrka på platsen, sen känns det bra att göra lite nytta. Vi ser att det finns ett hjälpbehov.

Om du skulle ge ett råd till andra som också vill göra en insats?

- Baka till secondhandaffär om de har fika eller gör en insats och hjälp till i secondhandaffär. Om man är pigg när man blir pensionär, sök upp sådant som har bra ändamål. Att hjälpa till är berikande för en själv.