Vecka 6, 4 – 10 februari

EFKbön

Fritidshem i Campinas, Brasilien hjälper barn bort från droger

I ett fattigt område i staden Campinas där droghandeln är utbredd driver EFKs samarbetskyrka ett fritidshem för barn som kommer från fattiga och trasiga hem. Tack vare församlingens arbete så får barnen en meningsfull vardag. Ett av barnen, Allan Souza Da Cruz, som är 13 år och har kommit hit till fritidshemmet i tre år, berättar:

- Jag bodde hos min mamma som var djupt deprimerad. En dag försökte hon sätta eld på vår bostad för att döda mig och min bror. Min Pappa fick ta över vårdnaden för oss så vi flyttade till honom, men han jobbar hela dagarna och då får vi vara här på fritidshemmet.

Idag kommer ett 50-tal barn till fritidshemmet, som har både grupper på förmiddagen och på eftermiddagen. I nuläget kan man bara ta emot barn som kommer från de mest sårbara förhållanden. En stor del av barnen har föräldrar som försörjer sig på droghandel och på fritidshemmet vill man undvika att barnen dras in i detta. Mammorna ställer barnen i kö när de bara är ett par år gamla för att få in dem på fritidshemmet när de blir större. För många i området är fritidshemmet en möjlighet att överleva.

Skäggetorpsgemenskapen i Linköping, (www.skaggetorp.net)

EFKbön, b

Skäggetorpsgemenskapen är en församlingsplantering i Linköpings mest invandrartäta stadsdel. Gemenskapen har funnit i ca 1,5 år och stöttas av Ryttargårdskyrkan. Gruppen är väldigt mångkulturell och erbjuder alltid tolkning samt lovsjunger på tre språk svenska, arabiska och engelska.  Varje söndag samlas nu ca 20-25 personer, allt från barn till pensionärer.

Betaniaförsamlingen i Edsvära, (www.betaniakyrkanedsvara.se)

EFKbön, c

En liten men varm och aktiv församling som även ingår i Slättmissionen. Vi har gott ekumeniskt samarbete med Svenska kyrkan i Vara pastorat. Vi önskar tillväxt både andligt och numerärt. Att flera skall bli frälsta och att det vi förkunnar skall bekräftas genom tecken och under. Edsväraveckan som återkommer varje sommar vecka 30 präglar oss året om i förbön och planering.

Be:

  • för barnen på ABESE fritidshemmet i Campinas att de får en bra start i livet.

  • för personalen med Sinlene Lopez Ferreira i spetsen, att de orkar gensvara på det stora behov som finns hos barnen av kärlek och omsorg.

  • för EFKs regionledare i Latinamerika, Anna-Maria Jonsson som stöder ledarna för de olika sociala projekten i Brasilien.

  • om att människor får formas och förvandlas av Jesus, både namnkristna och icke-kristna i Skäggetorpsgemenskapen.

  • om vishet för Skäggetorpsgemenskapens ledarskap att ena församlingen kring visionen och forma en stabil gemenskap.

  • enhet i mångfalden – att en stark gemenskap ska få byggas över generation-, språk- & kulturgränser i Skäggetorpsgemenskapen.

  • för söndagskolan i Edsvära som startat igen efter flera års uppehåll.

  • för att Bibeln och Bönen ska fortsätta vara det centrala Betaniakyrkans verksamhet.

  • för Edsväraveckan 2013.