Vecka 13, 25 – 31 mars

Centralafrikanska republiken

EFKbön (428x353)

MED ANLEDNING AV DET SPÄNDA LÄGET I CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN (RCA), EVAKUERADES EVANGELISKA FRIKYRKANS ENDA MEDARBETARE PÅ PLATS I LANDET UNDER SÖNDAGEN.

Under de senaste dagarna har oroligheter i RCA eskalerat. Rebellstyrkor har tagit kontroll över presidentpalatset och stora delar av huvudstaden Bangui. Presidenten uppges befinna sig på flykt. Rebellerna befinner sig också på andra platser i landet.

EFKbön (428x353)

 Rose-Marie Norehed har befunnit sig på plats i västra delarna av landet sedan i januari 2013. Där har hon arbetat vid vår samarbetskyrka EEBs (Eglise Evangéligue Baptiste) sjukhus i Gamboula, främst med olika former av stöd och vidareutbildning av den lokala personalen. Som en säkerhetsåtgärd med tanke på det spända läget lämnade Rose-Marie RCA under gårdagen och reste in i Kamerun. Hon reste tillsammans med en grupp amerikanska missionärer och kommer att stanna i Kamerun tills läget bedöms vara stabilt nog för en återresa. När detta kan vara möjligt är det i dagsläget inte möjligt att bedöma.

 Viss rebellaktivitet har också rapporterats från Gamboula, bland annat har ett par hus i området plundrats. Enligt vår information fortsätter dock verksamheten vid sjukhuset i Gamboula i dagsläget i stort sett som vanligt.

Här kan du läsa mer om RCA: http://allafrica.com/centralafricanrepublic/

EFKbön (428x353)

Kunskap är nyckeln till utveckling. Därför satsar EFK på att ge barnen i Afrika en möjlighet att gå i skola. I Nola i RCA har fjortonåriga Folo Odré getts nya möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Folo går i skolan i Be-oko. Politisk oro, brist på pengar och lärare utan yrkesutbildning har gjort att många inte går i skolan idag. Bara en av fyra ungdomar i åldern 15-24 år kan skriva. Idag får fyra hundra barn i skolor i flera samhällen och städer bidrag till skolavgift och skolmaterial.

Rektorn i Be-oko, Thombet Elie Abel är stolt över att många ungdomar går vidare till högstadiet i Berberati. Förra året gjorde 23 barn prov och bara 1 misslyckades så gratulationer till skolan kom ändå från huvudstaden Bangui. Flera elever har också gott vidare till högre studier andra arbetar som lärare, poliser och jurister.

Elimkyrkan i Stockholm (www.elimkyrkan.org)

EFKbön, b

Elim – genomgår gigantiska förändringar. Vi har sista gudstjänsten i Elimkyrkan 9 juni och ska sedan byta till Salemkyrkan, som genomgår en omfattande renovering som först blir klar i början på nästa år. Församlingen kommer att bo på en byggarbetsplats hela hösten. Namn ska bytas, vi samtalar nu om att omorganisera hela församlingen, att Elim ska bli en grupp, ett kluster av församlingar med en gemensam överbyggnad, en form av paraplyorganisation.

/Stefan Swärd, pastor

Rysk församlingsplantering

Ryska församlingen – en liten församling på 15-20 medlemmar. Målsättningen är att nå rysktalande i Stockholm. Det är en kraftigt växande grupp, många kommer till Stockholm för att jobba och försöka tjäna pengar. Bland annat jobbar vi med svenskundervisning för att få kontakt med ryssar. Rysktalande är ryssar, men också ukrainare, vitryssar och även folk från Baltikum.

/Stefan Swärd

Be för:

  • den situation som är just nu i landet. Be om politisk stabilitet i landet så samhället kan fungera och utvecklas.

  • Rose-Marie Norehed som just nu arbetar som EFKs missionär i landet men som har tvingats lämna det just nu.

  • de 400 barnen i EFKs skolprojekt i 10 samhällen. Be för rektorer, lärare och elever.

  • den rekrytering som just nu sker för att få nya missionärer till RCA. Behovet är stort då projekten är många och de måste följas upp för att kvalitén ska bli god.

  • de utmaningar som Elimförsamlingen kommer att möta i samband med flytt och renovering.

  • Elimförsamlingens  församlingsplanteringar, bl a den kongolesiska församling - att den ska fortsätta växa och vinna nya människor.

  • församlingsplantering i Hallonbergen, de nystartade församlingen i Skärholmen och för pionjärprojekten i sydvästra Stockholm och i Bergshamra.

  • att många fler rysktalande ska komma till tro och komma med i församlingsgemenskapen i den ryska församlingen.