Vecka 37, 9-15 september

Mission i retur från Brasilien

EFKbön, 2

I mitten av augusti skrevs lite av missionshistoria inom Evangeliska Frikyrkan. Då anlände den första brasilianska missionärsfamiljen till Sverige utsända av EFKs samarbetskyrka CIBI. Silas och Camilla Valerio och deras barn Anna Karolina, 12 år och Markus, 6 år välkomnades då in i medarbetarkåren i Lugnetkyrkan, Falun.De kommer att få sitt understöd både av  församlingsrörelsen i Brasilien och i Paraguay. Camilla är dotter till en svensk missionär och maken Silas,som är pastorsutbildad i Brasilien, behärskar även han det svenska språket för att ganska omgående kunna fungera i en svensk församlingsmiljö. Silas och Camilla brinner för att nå sekulariserade svenskar med evangeliet och denna kallelse de burit på en längre tid har nu fört dem till Sverige och Dalabygden. EFKs samarbetskyrka i Brasilien har tidigare sänt ut missionärer till andra delar av världen men det är första familjen som kommer till Sverige.

Nynäshamns baptistförsamling

EFKbön, 3

Centrumkyrkan är kyrkan mitt i Nynäshamn. För snart tjugo år sedan fick de då sju medlemmarna, alla över sjuttio år, ett profetiskt  tilltal om att Herren skulle föra samman levande stenar till församlingen. Herren har också gjort det han sa och församlingen har vuxit till mer än åttio medlemmar idag. Vår bön idag är att Gudsrikes kultur skall växa fram allt tydligare ibland oss så att Nynäshamn blir berört av Guds kraft. Församlingen är en lekmannaförsamling och vi står idag i någon form av nyorientering. Vi behöver ta nya steg för att främst kunna möta barnfamiljers behov.

/David Öberg, ordförande i församlingen

Nya Jerusalem internationella församling, En ny församling i Örebro Länk till annan webbplats.

Fredag den 19 oktober fick min kollega Knut Bertil och jag, (Öyvind Tholvsen, red. anm) besök av två representanter från EFK-församlingen Nya Jerusalem Internationella församling i Västerås. De har länge haft en bönegrupp i Örebro, och nu hade de beslutat att det var dags för dom att börja fungera som en egen församling. Om två veckor var det dags, stadgar var skrivna redo att beslutas om, ansökan om att få bli en i EFK samarbetande församlingar var redan skissat på och affisch inför helgen var klar för tryck med inbjudna gäster från London.

Nu kom frågan till mig: Kan du komma och vara med denna helgen när församlingen bildas? Vill du vara en av våra talare? Det finns plats på affischen till en till. Här går det undan, med andra ord. Jag försökte lägga åt sidan mitt nordiska välplanerade och sade ”att det ska säkert gå att ordna.” Det rörde sig ju trots allt om en ny församling planterad av en EFK-församling. Sånt gläder mig. Med lite hemlig omplanering dök jag upp fredag den 2 november. Tog med mig en blomma och laddade för en predikan där jag visste att det fanns stort spelrum för att använda hela mitt register.

När mötet sedan skulle börja på utsatt tid, var vi bara 3-4-5 personer i lokalen. Men Fleury, ledaren för den nya församlingen, hindrades inte av det. Han drog igång mötet. När jag började min predikan var det ett 30-tal personer på plats. Mycket sång, två predikningar, och mycket bön följt av ett härligt kyrkfika med skön afrikansk snacks. Allt sker på engelska och franska. Och allt hörs väl. Högtalaren var väl egentligen lite överflödig.

Finns det en migrantförsamling nära dig? De är en del av det nya frikyrkosverige. Sök upp dom. Vår erfarenhet är att de är jätteglada för relationer. Från EFKs sida har vi bestämt oss för att verkligen försöka fånga upp så många som möjligt i vår gemenskap helt enkelt därför att vi tror Gud har sänt dem till Sverige för att berika vårt land. Inte problemfritt eller enkelt. Men det är inte svenska församlingar heller. Om två veckor ska Fleury möta pastorerna här i Örebro för att berätta om församlingen som nyss har planterats.

/Från Pionjärbloggen den 4 dec 2012 (http://pionjarbloggen.wordpress.com/2012/12/04/en-ny-forsamling-i-orebro/)

Be för:

  • Be för Familjen Valerio och deras etablering i Falun och i Lugnetkyrkan och för barnens uppstart i svensk skola.

  • Be att Lugnetkyrkan kan ta vara på denna nya resurs in i församlingens växande arbete på ett bra sätt.

  • Be att ”mission i retur” blir ett begrepp som kan fyllas med innehåll i fler städer och församlingar i vårt land.

  • Be för Nynäshamns baptistförsamling.

  • Be att Gud vilja sker i Nynäshamn såsom den sker i himlen.

  • Be att Alphakursen i Nynäshamns baptistförsamling leder till livsavgörande beslut.

  • Be att människorna i Baptistförsamlingen i Nynäshamn hittar vägar att möta barnfamiljers behov i samhället.

  • Be att Bryggan - kyrkornas sociala arbete får en fortsatt god utveckling att på ett relevant sätt möta olika sociala behov i Nynäshamn.

  • Nya Jerusalem internationella församling i Örebro.