Vecka 46, 11 – 17 november

Arbetet bland romer

Arbete bland romer, en marginaliserad folkgrupp i Europa Europa har en skuld att betala till den romska befolkning som på många sätt står utanför välfärdssamhället i många länder. I samarbete med Bread of Life i Serbien har EFK ett växande arbete bland romerna framförallt i Belgrad-området.

EFKbön, 2

Projektet har sedan starten 2005 varit mycket framgångsrikt. Arbetet sker i nära samarbete med föräldrarna och fler romska barn än tidigare börjar nu skolan. Färre barn hoppar nu också av skolan, och färre barn behöver gå om ett år och barnen presterar nu bättre resultat i alla åldrar. Under förra året gick 80 barn i skolan i Zemun och 104 barn i skolan i Surcin. Även en förskola har startats för 30 barn mellan 4 och 6 år som ger barnen större förutsättningar att lyckas när man sedan börjar skolan.

En stor utmaning är att hitta romska ledare och lärare som brinner för utbildning och kan ta vid när projektet avslutas. EFKs missionärer Malin och Daniel Råsberg har varit mycket involverade i utvecklingen av arbetet bland romer i Serbien. Ett resultat av att kristna engagerat sig för folkgruppen är att intresset för evangeliet väckts, en församling har startats i området, och planer finns att starta även i ett annat område.

bild 2

Ryttargårdskyrkan, Linköping (http://www.ryttargardskyrkan.se/)

Ryttargårdskyrkan är en församling i Linköping med ca 950 medlemmar. Församlingen präglas, liksom Linköping i stort, av den stora tillströmningen av studenter. Många av dem hittar till oss i församlingen, vilket vi är mycket glada för. De senaste åren har vi funderat en del på hur vi tydligare kan betjäna vår stad, inte minst diakonalt. Tankar finns, och vi har tagit vissa steg. Om man kortfattat ska formulera vad vi drömmer om, handlar det om att få döpa fler och att få betjäna de mest utsatta tydligare.

Församlingsplanteringen H2O i Göteborg. (www.h2o-gbg.se/wordpress Länk till annan webbplats.)

EFKbön, 3

H20 står för orden, “hopp, hänsyn, och omsorg”. Vi vill vara en källa av hopp, hänsyn och omsorg till de människor vi möter vid våra samlingar och ute i Angered. Vår tro är att vi inte kan göra detta på egen hand. Det krävs mer än människor som arbetar hårt tillsammans. Det krävs mycket mer. Vi kan bara vara en källa av hopp, hänsyn och omsorg om vi själva bottnar i en källa. För oss är den källan den verklige Jesus.

Vi är en grupp av människor och sammanslutningar som blivit uppmuntrade, utmanade och nyfikna att lära oss mer om den verklige Jesus. Vi känner en djup tacksamhet. Vi vet att vi är fattiga och trasiga. Jesus har varit vårt hopp, visat oss hänsyn och fortsätter att visa oss omsorg. Vi behöver ständigt återupptäcka honom i våra liv. Vår bön är att vi ska kunna återspegla honom i vårt samhälle och dela med oss av vad vi har fått.

Vårt mål är att bygga ett nätverk av människor och grupper i Angered och Göteborg som växer i tacksamhet till den verklige Jesus och som delar med sig av hans vänlighet och medlidande med alla människor som vill ta emot det.

H2O drivs och leds av ett internationellt team. Teamledarna Marcus och Karen Fritsch (till vänster) kommer från Tyskland. Anna och Douglas Molgaard (till höger) kommer från Sverige respektive USA. Tillsammans med en internationell kärngrupp utgör de ett team som arbetar för att göra skillnad i Angered och utöver Göteborg.

Be för:

  • Europas länder och det uppvaknande som är på gång att förbättra romernas situation.

  • Bread of Lifes ledare och övrig personal att deras arbete får fortsätta att utmana de lokala myndigheterna att göra mera för landets romer.

  • Elever och lärare i skolorna i Zemun och Surcin.

  • Tacka Gud för alla som kommit till tro genom arbetet och för de församlingar som bildas.

  • Att fler unga, medelålders och äldre kommer till tro och låter döpa sig i Linköping.

  • Att Ryttargårdskyrkan tydligare får möta konkreta behov hos utsatta grupper i Linköping.

  • Att Ryttargårdskyrkan tydligare blir en sändande församling, både i närmission och långt bort i världen.

  • Be för den församlingsplantering i stadsdelen Skäggetorp, som Ryttargårdskyrkan är ”moder” för.

  • Be för den andliga utvecklingen hos de människor H2O har kontakt med. Gud drar människor till sig, så be att Han öppnar deras hjärtan.

  • Be för teamet i H2O om frimodighet och vishet i mötet med alla människor.

  • Be för alla de människor som är drabbade av katastrofen på Filippinerna. Be även för alla hjälparbetare som nu är på väg dit.