Vecka 30, 20-26 juli

Under juli månad lyfter vi på ett särkilt upp vårt land och de övergripande områdena i Sverige. Allt material de här veckorna är hämtade från Sverigebönens hemida Länk till annan webbplats..

EFKbön 11

SVERIGEBÖN

Även om Sverige på många sätt fortfarande är ett välmående och välsignat land som vi också ska tacka Gud för så blir det också mer och mer tydligt att det under ytan finns en djup andlig och social nöd i vårt land, som tar sig olika uttryck; ökad rotlöshet och psykiska problem – särskilt hos unga! Ökat antal skilsmässor, ökad kriminalitet, ökad arbetslöshet och ekonomiska problem hos stora folkgrupper… ökad främlingsfientlighet och social isolering, ökade alkoholproblem, ökad sekularisering med många tomma kyrkor - listan kan göras lång! Men Gud vill komma med upprättelse till Sverige. I 2 Krönikeboken 7:14 har han gett oss ett underbart löfte:

Men om mitt folk, det som är uppkallat efter mitt namn, då ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, så vill jag höra det från himmelen och förlåta deras synd och skaffa bot åt deras land, (2 Krön 7:14).

Detta ord och andra löften i Bibeln om att Gud vill komma med helande, upprättelse och befrielse som ett resultat av vår uthålliga bön är kärnan i Sverigebönens vision. Övertygelsen är att om kristna från alla kyrkor och sammanhang på varje ort regelbundet samlas i enhet till bön för sin stad och vårt land så kommer vi att få se ett förvandlat Sverige. /Om Sverigebönen på Jesusmanifestationens hemsida

EFKbön 8

Be för utbildning

Led ett barn in på den väg han ska gå, så viker han inte av från den när han kommer upp i åren. Ords. 22:6.

Utbildningsväsendet i Sverige sysselsätter en stor del av vår befolkning och lägger också grunden till vårt samhälles välstånd och fortlevnad. Vi ber om resurser för skolsatsningar och god tillgång på lärare och personal.

  • Vi ber för alla barn och de första viktiga åren i kontakten med skolans värld, om trygghet och goda relationer i alla skolor, för god pedagogisk utveckling och ett balanserat kursprogram för ungdomar under hela studietiden, och om insikt i gåvor och kallelser i val till fortsatta studier och yrken.
  • Vi ber för skolledare och lärare, om vishet och beskydd att värna om skollag och värdegrund och se till elevernas bästa. Vi ber för alla kristna lärare och skolor med kristen profil, om god tillströmning av både elever och lärare till dessa.

Bönen innefattar hela skolvärlden, SFI, vuxenutbildningen, folkhögskolorna, universiteten, högskolorna och all vetenskaplig forskning.

EFKbön 9

Be för näringsliv och arbetsplatser

Gud välsignade dem och sade: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över fiskarna i vattnet, och över fåglarna under himmelen och över alla djur som rör sig på jorden.” 1 Mos. 1:28

Som Guds avbild så är vi skapade till att tjäna honom och våra medmänniskor. Gud vill att vi ska arbeta sex dagar i veckan, och vila på den sjunde, liksom Gud när han skapade världen. Vi får vara hans medskapare och bidra till utveckling av samhälle, varor och tjänster, både inom privat, offentlig och ideell sektor, i allt gott verk.

  • Vi ber om arbetstillfällen för alla i arbetsför ålder i Sverige, om vägar ut ur arbetslöshet genom innovation och entreprenörskap. Vi ber om goda ledare och gott medarbetarskap på alla arbetsplatser, om ett omsorgsfullt ansvarstagande för både människor, miljö och samhälle.
  • Vi ber om vishet och frimodighet för alla kristna på arbetsplatser i hela vårt land, om ett rättfärdigt förvaltarskap och att de kristna får vara förebilder genom att helga vilodagen till det den skapats för.
EFKbön 10

Be för kultur- och idrottsvärlden

Allt har han gjort skönt i sin tid. Också evigheten har han lagt i människornas hjärtan. Ändå kan de inte förstå Guds verk, från begynnelsen till änden. Predikaren 3:11Det är ständigt aktuellt med personer som i och genom litteratur, konst, musik och underhållning vågar stå upp för kristen tro.

  • Vi ber om kristet inflytande, att kyrkans röst blir hörd och tagen på allvar i kulturvärlden. Vi ber om många frimodiga kulturarbetare som bekänner sig som kristna, att kristen tro får en allt större plats i det offentliga rummet och att de som talar om sin tro får leva i ett andligt beskydd.
  • Idrottsrörelsen har stor betydelse i Sverige och berör många människor. Vi ber för alla idrottsledare och idrottare, att de förmår vara goda förebilder och vi ber också om frimodighet för alla kristna i idrottsvärlden.