EFKbön vecka 1, 28 dec – 3 jan

Nyår och orientering

anyttår

Nyår! Ett ord som ofta påminner min om hur fort tiden går. Det känns inte som det var så länge sedan 2014 började. Vi kan ha lite olika förhållningssätt till ett nytt år. För en del är det en nystart, då man tar tag i sitt liv och sina ambitioner. För en del väcks drömmar och längtan till liv och för andra är det inte så sensationellt. Livet rullar på. Det finns också de som möter det nya året med rädsla och oro över hur det ska bli. Ingen av oss visste ju vad 2014 skulle innebära, och ser vi tillbaka kan vi nog konstatera att vi har mött mycket mer än vad vi trodde.

aantautmaningen

Ofta tänker jag på livet som en orientering. Vi har en start, ett mål och där emellan behöver vi orienteringspunkter för att komma rätt. Den bästa orienteringspunkten du och jag kan ha är Bibeln. Ingenting ger oss bättre, tydligare och godare vägledning än vad den gör. För att få hjälp i din Bibelläsning kan du anta utmaningen på http://antautmaningen.se/ Länk till annan webbplats..

Årsskiften tror jag är en annan form av orienteringspunkt. Ett tillfälle då vi får stanna upp och se oss tillbaka. Se vad vi kan och ska ta med oss framåt, men också en tidpunkt då vi får lämna det som ska lämnas. Det är också en tidpunkt då vi får ta ut riktningen framåt. För en del är vägen självklar, för andra mer otydlig.

aorienteringb

I orientering finns en regel som säger att om du inte hittar vägen framåt, gå då till en plats som utmärker sig, t ex en höjd för att få perspektiv. En av de platserna kan vara när Gud talar till oss. När hörde du Gud tala senast till dig om din väg? Vad gjorde du åt det han sa?

Guds längtan är aldrig mindre än att han vill att du ska komma rätt. Både för din skull och för Guds rikes skull. Vi får lita på löftet i Ps 32:8:

aps32

Jag vill lära dig och undervisa dig om den väg du skall vandra, jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig.

Med önskan om ett välsignat nytt år! /Maritha Vilhelmsson, bönekoordinator

Be och tacka för:

  • Tacka för det år som ligger bakom.
  • Tacka för Guds trofasthet, mitt i allt det som har varit. (Ps 145:13b)
  • Be om förlåtelse och lämna det som behöver lämnas.
  • Be om vägledning och beskydd för årets som kommer.

Länkar

PDF-fil av Vecka 1 Länk till annan webbplats.

EFKs hemsida