EFKbön vecka 35, 24-30 augusti

Välkommen tillbaka efter sommaruppehållet på vår böneblogg. Under hösten kommer vi lyfta fram böneämnen utifrån våra tre program i Evangeliska Frikyrkan: Sverigeprogrammet, Utbildningsprogrammet och Internationella programmet. Först ut är Utbildningsprogrammet och den som skrivit texten är Daniel Norburg, EFKs missionsdirektor.

Utbildning är en hjärtfråga

Våra utbildningar är i hjärtat av det vi gör och är kallade till som rörelse; att utrusta och träna människor för tjänst i Guds rike på olika sätt. Vi säger det tydligt i vår nya uppdragsbeskrivning:

”Vi vill verka för en dynamisk rörelse av missionella församlingar som utbreder Guds rike genom att GRUNDA församlingar, TRÄNA ledare och TJÄNA i samhället.”

Vi har en bredd i våra olika utbildningar, kurser och träningstillfällen där vi inte vill begränsa oss till uppdrag i och genom församlingsrörelsen utan också betjäna samhället i stort. Men vår tyngdpunkt och spets ligger definitivt i att träna ledare för ”en dynamisk rörelse av missionella församlingar”.

Ett sammanhang som växer, fördjupas och bär rik frukt har oftast en gemensam nämnare – det finns ett gott ledarskap i funktion. Därför är det vår övertygelse att det bör vara vår högsta prioritet som rörelse att utrusta och träna ledare. Våra utbildningar är viktiga redskap för detta.

Igår var jag med på läsårsstarten på Örebro Missionskola (ÖMS). En festdag då kyrkan fylldes av gamla och nya studenter. Vi firade Gudstjänst där rektor Niklas Holmefur hälsade välkommen till ett nytt läsår och en av lärarna, Fredrik Wenell,  predikade inspirerande och utmanande från Kol 1:9-20 om vad det viktigaste är när man läser teologi – det börjar och slutar med en tillbedjan av Jesus Kristus! Be för Örebro Missionsskola och Missionsinstitutet med ett 60-tal elever och av dem 20 nya för detta läsår. Under hösten kommer också EFKs sk ”Omtag” att beröra ÖMS genom en omorganisation, personalförändringar samt besparingar inför 2016 – be för denna viktiga men svåra process.

Nästa vecka är jag på Nyhem där alla våra studenter i Akademi för Ledarskap & Teologi (ALT) möts för uppstartsdagar. Kommande läsår går 130 elever ALT på våra fem studiecenter varav 50 av dessa börjar åk 1. Och nu under sommaren och hösten avskiljs flera av de ALT studenter som blev färdiga med sina studier i våras till pastorer i olika församlingar utöver vårt land. Tacka Gud för detta! ALT och ÖMS integreras ännu mer under detta läsår och ett arbete pågår att skapa en ny sammanhållen organisation för ALT och ÖMS som bärs tillsammans av EFK, Pingst och Alliansmissionen. Be för detta arbete.

Våra folkhögskolor Örebro Folkhögskola, Liljeholmens Folkhögskola (Rimforsa) och Hyllie Park Folkhögskola (Malmö) är viktiga partners i ALT utbildningen samt att de driver bibelskolor och utbildningar i ett bredare samhällsperspektiv.

Hyllie Park Folkhögskola söker nya lokaler för sin verksamhet för SFI, undervisning i svenska för invandrare.  Be om Guds ledning både när det gäller placering i Malmö och "rätt" hyresnivå.

Deras kulturkurs som är förlagd till Kunming reser torsdag 21 augusti till Kina.  Be för kursledare och kursdeltagare.

Kulturcentret TCG Nordica i Kina har omstartats med ny ledning för verksamheten.  Hyllie Park Folkhögskola är en av de två organisationer som gått in i ett huvudmannaskap.  Be om en ny fin utveckling av verksamheten och Guds beskydd.

Liljeholmens Folkhögskola ber om förbön för det nya läsåret; att alla nya deltagare ska finna sig väl till rätta och finna gemenskaper att känna sig hemma i. Be om en god stämning på skolan. Tacka Gud för en god och harmonisk stämning bland personalen på skolan.

Örebro Folkhögskola har under våren gått igenom en omorganisation och är nu i en process att bli en egen juridisk person från 1 januari 2016. Fram till dess finns skolan med i EFKs organisation, men under hösten bildas en ny förening bestående av Immanuelskyrkan och Filadelfiakyrkan i Örebro samt EFK. Denna förening blir den nya huvudmannen för skolan. Be för denna stora förändring.

Sammanfattning av böneämnen:

  • Tacka Gud för våra skolor och deras personal och alla elever. Det är en fantastisk gåva till vår rörelse!
  • Tacka Gud för nyutbildade medarbetare som i sommar och under hösten avskiljs för olika tjänster i vår församlings- och missionsrörelse.
  • Be att vi i EFK är trogna vår kallelse och uppgift att utrusta och träna människor till tjänst.
  • Be att de ekonomiska resurser som gör detta möjligt blir förlösta in i arbetet.
  • Be för läsårsstarten och alla nya och gamla studenter på våra skolor.
  • Be för personal och lärarkollegium om glädje, inspiration och gott samarbete.
  • Be för de stora förändringsprocesser som framför allt berör ÖMS och Örebro Folkhögskola.
  • Be om nya lokaler för Hyllie Park Folkhögskola och deras SFI kurs i Malmö.