EFKbön vecka 38, 14-20 september

Gemensamt utskick för EFKs böneblogg och Internationellt veckobrev

Vecka 38, 14-20 november 2015

Stort engagemang för flyktingar!

Engagemanget för flyktingar är stort inom EFK. Veckans EFKbön + Internationella bönebrev ger mer information och konkreta böneämnen!

Innehåll

  • Bön- och insamlingsmaterial: Bild, film och PowerPoint för församlingar
  • Vädjan om bön från EFKs regionledare för Europa-Mellanöstern
  • Katastrofhjälp också i Serbien!
  • Inventering av vad som görs och behövs i Sverige
  • Daniel Norburgs debattartikel och mer läsning

1 Bild, film och PowerPoint för församlingar

Flera församlingar har hört av sig om material för insamling till flyktingkatastrofen. Nu finns bilder, film och PowerPoint samlade på en plats. Du kan använda dem på projektor, skärm, sociala medier, hemsida, församlingsblad eller andra platser där du eller din församling vill vara med och samla in gåvor!

Allt detta finns på www.efk.se/flykting

2 Vädjan om bön från EFKs regionledare i Europa-Mellanöstern

Det har varit fantastiskt att se det enorma engagemanget runt om i Europa i flyktingfrågan. Man kan tycka vad man vill om att det behövdes en bild på en drunknad pojke för att vi skulle vakna till. Men nu har Europa vaknat.

Kanske det var just det att han såg ut precis som en helt vanlig liten kille, som kunde varit en av våra som gör att vi kan relatera till det. Det visar i alla fall att det är svårt för oss att bara ta till oss rena fakta och statistik om att människor i miljoner lider runt om i världen.

12 miljoner syriska flyktingar

Att det just nu finns det finns 60 miljoner flyktingar globalt, det är svårgripbart. Just den här flyktingkatastrofen har pågått i 4 år och berör nu ca 12 miljoner bara från Syrien. Världen förändras och vi vet numera mycket väl vad som händer i omvärlden men det är fortfarande ofta ”vi och dom” i vårt sätt att tänka och vi har svårt att verkligen ta till oss saker även om vi känner till fakta.

Mat till 5000 familjer i Syrien

EFK gör nu en förnyad satsning på att hjälpa bland de oändliga behov som finns i närområdet genom våra lokala partners. I ett av de projekt vi stöder just nu hjälper vi 5000 familjer inne i Syrien med de mest väsentliga förnödenheterna för att klara sig. Snart kommer vintern till de många bergiga områdena där det faktiskt blir riktigt kallt och snöigt. Där finns oändligt många barn precis som lilla Alan Kurdi. Tack vare det enorma gensvaret så kan vi hjälpa dem att klara ännu en vinter på flykt.

http://www.efk.se/flykting

Böneämnen

  • Be för alla som är på flykt inom eller utanför sitt land.
  • Be för dem som praktiskt arbetar för att hjälpa.
  • Be för EFKs medarbetare Björn och Lotta som är på väg tillbaka till Libanon.
  • Be för den skola som de är med och driver. Den har mött mycket motstånd och behöver Guds beskydd.

Främlingen ett hot eller välsignelse?

Visst kommer det att bli en utmaning att ta hand om alla människor som kommer till oss – men tänk om dem har något att ge oss och om de blir en oväntad välsignelse för oss.

De flesta som kommer är muslimer och är på flykt från terror med religiösa förtecken och många söker efter något annat. Här har vi en möjlighet att berätta om Jesus.

Det är också många som är kristna bland dem som kommer, många med en väldigt vital och levande tro på Gud från olika kristna traditioner. De här människorna kan, om vi öppnar våra dörrar för dem, få ge nytt liv i våra församlingar.

Bönerörelse i Mellanöstern

Det finns en bönerörelse i Mellanöstern som under några år mobiliserat tusentals kristna att be. De har bett för sina länder under revolutioner och krig, bett om fred försoning och väckelse. Evangelikala, katoliker och ortodoxa, ingen frågar var man kommer från utan man ber tillsammans i desperation för sitt land och folk. Många muslimer kommer för att få förbön för de vet att det hjälper.

I ett kritiskt skede i revolutionen i Egypten samlades 70 000 för att be en hel natt. Nu kom några av dem och sa – ”vi måste be för Europa”! ”Gud vill röra vid Europa och vi tror att Han kommer att använda flyktingarna som kommer att komma”. Senare samlades 450 araber i en kyrka mitt i Europa och ropade till Gud och grät för varje land i Europa och för hela kontinenten.

Bild från det arbiska bönemötet i Europa!

Kanske att flyktingströmmen kan få bereda väg för en förnyelse av kyrkan i Europa. Låt oss öppna dörrarna för vad Gud vill göra genom våra syskon.

http://www.efk.se/oppnakyrkan Länk till annan webbplats.

Böneämnen

  • Be för alla dem som behöver hjälp.
  • Be att vi ska vara villiga och redo att öppna våra dörrar för främlingen som är vår bror och syster.
  • Be att vi skulle få ta del av den värme och glöd som dessa förföljda kristna har.

Varma hälsningar,EFKs regionledare i Europa-Mellanöstern (ej namngiven av säkerhetsskäl)

3 Katastrofhjälp också i Serbien!

Visste du att många syriska flyktingar samlas i Belgrad? På väg vidare in i Europa stannar många till i Serbien. Detta eftersom nästa land på resan är Ungern, ett land som varit ogästvänligt för flyende syrier.

Ungern har byggt ett staket längs gränsen mot Serbien och kommer från och med den 15 september bli ännu hårdare mot dem som korsar gränsen. Allt fler av de 2000 syriska flyktingar som kommer till Belgrad varje dag blir kvar i stadens parker där de sover under bar himmel eller i enkla tält. Ofta reser mannen vidare för att säkra asyl innan familjen kommer efter. Det gör att många ensamma mammor med barn lever i en oerhört utsatt situation i Belgrad. Under bar himmel eller i enkla tält bor hela familjer.

Tillsammans med Bread of Life, som EFK har arbetat med under lång tid, kommer vi hjälpa dessa utsatta familjer med blöjor, hygienartiklar, vatten, mjölkersättning och mjölk för att de ska överleva! Bra dryck och bra hygien är två basala verktyg för att undvika sjukdomar!

Var med och be och ge Länk till annan webbplats.!

4 Inventering av vad som görs och behövs i Sverige

I veckan gick ett mail ut till alla EFKs församlingar. Brevet kan sammanfattas med frågorna:

Vad gör ni idag för flyktingar?

Vad skulle ni vilja göra?

Vad skulle ni behöva för att göra det?

Mailsvaren strömmar in och nu ska detta sammanställas för att inspireras av allt som sker i vår rörelse. Dessutom vill EFKs Sverigeprogram sammanställa resurser och skapa nätverk kring dessa frågor.

Fortsätt svara på detta mail så att Sverigeprogrammet på ett bra sätt kan hjälpa församlingarna att låta engagemang bli handling!

Få konkreta tips om hur din församling kan börja engagera sig och vilka resurser som redan finns:http://www.efk.se/oppnakyrkan Länk till annan webbplats.

5 Daniel Norburgs debattartikel och mer läsning

EFKs missionsdirektor Daniel Norburg har blivit en röst som många lyssnar till i dessa frågor. Efter 20 år som Malmöpastor för en mångkulturell församling har han viktiga erfarenheter.

Erfarenheter både av mötet med människor från andra kulturer, men också mötet med människor som av av olika anledningar är negativt inställda till människor av icke-svenskt ursprung. Läs mer:

"Låt kärleken övervinna hatet!" Länk till annan webbplats. - Debattartikel som Daniel tillsammans med flera kyrkoledare författat (11/9 i Dagen)

"Sverige kyrkoledare: Det handlar om att rädda liv!" Länk till annan webbplats. - Artikel där Daniel citeras flera gånger (7/11 i Världen Idag)

Sveriges Kristna Råd uppmanar till engagemang för människor på flykt Länk till annan webbplats.