EFKbön vecka 44, 26 oktober - 1 november

Stort engagemang för flyktingar bland landets församlingar

Flyktingströmmen in i Sverige är idag den högsta sedan Bosnienkriget på 90-talet. Förra veckan ansökte drygt 9 000 personer om asyl i Sverige. Av dem var 2 441 ensamkommande flyktingbarn. Totalt har mer än 90 000 personer sökt asyl i Sverige hittills under 2015, jämfört med 81 000 totalt under 2014. Trycket är med andra ord stort på Migrationsverket och landets kommuner.

Mitt i det här ser vi ett stort engagemang från lokala församlingar inom EFK runt om i landet (se gärna www.efk.se/oppnakyrkan Länk till annan webbplats.). Man engagerar sig med besök på flyktingförläggningar, hjälp med klädinsamlingar, språkcaféer, som kontaktpersoner och god man för ensamkommande flyktingbarn och mycket mer. Många vittnesbörd når oss, både om glädjen i att få vara till hjälp, men också om tacksamheten hos de vi möter. Vi ser också allt fler nykommande som kommer till tro på Jesus, vilket är fantastiskt och väldigt spännande!

Språkcafé i Vasakyrkan, Filipstad.

Språkcafé i Vasakyrkan, Filipstad. Foto: Bengt Sjöberg.

Men, mitt i det här finns förstås också många utmaningar och svårigheter. Det förekommer motsättningar mellan olika flyktinggrupper (ofta med religiösa förtecken) på asylboenden i landet, bristen på asylboenden börjar bli akut samtidigt som kritiken mot Sveriges generösa flyktingpolitik leder till allt från het debatt till mordbränder. Bland våra församlingar märker vi både glädje, press och stress mitt i detta. Var med och be tillsammans med oss för detta område den här veckan!

/Staffan Jenemark, ledarutvecklare med inriktning på mångkultur och diakoni, Sverigeprogrammet inom Evangeliska Frikyrkan

Be och tacka för:

  • Tacka för det stora engagemang som finns bland församlingarna för nykommande och asylsökande. Be om kraft, vishet, resurser och idérikedom i det arbete vi tillsammans står i.
  • Be om öppna dörrar för att hitta nya vägar att bistå i det läge som är nu. Ska vi upplåta kyrkor och lägergårdar som boenden? Hur kan vi göra det? Finns det andra möjligheter? Be med oss!
  • Be för de asylsökande som kommer till Sverige, om frid och goda bemötanden från oss och myndigheter.
  • Be för alla de som kommer till tro och får uppleva motstånd. Be om beskydd, att de får undervisning och växer till i tron samt att de får nya vänner och nätverk i våra församlingar.
  • Be att vi hittar vägar att nå fler asylsökande med evangeliet.