EFKbön vecka 49, 30 november - 6 december

Markus Sand är samordnare för EFKs insatser i flyktingsituationen.

Markus Sand är samordnare för EFKs insatser i flyktingsituationen.

Ett Sverige inför nya utmaningar

Samtidigt som presskonferenserna då regeringen presenterar nya grepp för att försöka minska strömmen av asylsökande till Sverige duggar tätt, så duggar också rapporterna om hur församlingar engagerar sig för asylsökande tätt, och rapporter om att många söker Gud.

En undersökning som publicerades den 27 november visar att 66 % av svenskarna är ganska eller mycket oroliga inför den utmaning som flyktingsituationen är för Sverige. Även om vi kan ha frågor kring framtiden så måste vi inse att Gud är inte orolig utan verkar i det som händer. Som Jesu lärjungar ska vi heller inte styras och hindras av oro utan drivas av kärlek och av det uppdrag Jesus gett oss att gå till alla folk med goda nyheter och hopp. Vi måste se vår kallelse och våga gå de vägar som Gud öppnar i denna situation.

Vi som församlingar är en viktig del i svaret på frågan hur integrationen för de nyanlända ska gå till! Många av de församlingar som öppnat sina kyrkor och sin gemenskap för nyanlända kan vittna om ett stort engagemang i församlingen och att det ger nytt liv. Det ordnas språkcafé, svenskundervisning, klädutdelning och läxhjälp. Men människor kommer inte bara till kyrkan med sociala eller praktiska behov, utan också med andliga. Biblar på olika språk delas ut och tar slut, bibelstudiegrupper startas och människor vill döpas till Jesus Kristus. För att citera Per-Erik Hallins sång:

”Jag tror jag börjar vädra morgonluft Här finns en glädje som trotsar allt förnuft en mäktig vind som blåser stark och värmer frusen mark” (Morgonluft)

/Markus Sand, samordnare för EFKs insats i flyktingsituationen

Be för:

  • Tacka Gud för allt han gör bland människor som kommer till vårt land.
  • Tacka Gud för de församlingar som öppnar upp sina gemenskaper för nyanlända och be för de initiativ som planeras.
  • Be om uthållighet, kraft och glädje till de församlingar och enskilda i vår rörelse som betjänar asylsökande och nyanlända.
  • Be om vishet och kraft för regering, riksdag, kommuner och myndigheter som arbetar med de nyanlända.
  • Be för temadagen ”Öppna kyrkan” den 12 dec i Arboga att det ska bli till uppmuntran och hjälp för dem som vill engagera sig och ge ringar på vattnet. Läs mer: www.efk.se/oppnakyrkan2015 Länk till annan webbplats.