EFKbön vecka 51, 14-20 december

Torka drabbar Swaziland svårt

För ett par veckor sedan besökte jag, Anton Carlsson (missionär), Josefin Fållsten (programledare för EFKs internationella program) och Thorine Arenius (samordnare för internationella partnerskap inom EFK) vår partnerkyrka i Swaziland, Holiness Union Church, HUC. Det är alltid lika roligt att träffa alla positiva människor: Bongikozi, Shongwe, Felicity och andra. Detta besök var dock mättat med ett allvar som inte har funnits där tidigare.

Det har inte regnat i Swaziland på flera månader och nu närmar sig katastrofen med obarmhärtigt snabba steg. I det land där sådden redan skulle ägt rum och åkrarna vara fulla av majs och andra grödor finns nu bara torra och tomma odlingar. Och så denna blåst, denna torra, varma och livlösa vind.

Under vårt besök tog Bongikozi med oss till en av kyrkorna som ligger i ett område som redan är påtagligt drabbat av torkan. Ett par kilometer från kyrkan ligger en flod som i normala fall skulle varit full av vatten såhär års. Nu var den helt torrlagd, bara några dypölar fanns kvar i mitten av flodfåran. På väg ner såg vi flera kadaver från boskap som dött.

Regeringen i Swaziland har utlyst katastroftillstånd. Det har inte regnat på flera månader och 100 000 människor hotas nu av svält. Foto: Andreas Dagernäs

Regeringen i Swaziland har utlyst katastroftillstånd. Det har inte regnat på flera månader och 100 000 människor hotas nu av svält. Foto: Andreas Dagernäs

Vi steg ur bilarna och gick ner och ställde oss med fötterna i den torra jorden. Vi mötte där en kvinna med ett barn som hade grävt en grop i sanden där det rann till lite färskvatten. Runt omkring låg fullt av kospillning. Lite längre bort tvättade en annan kvinna kläder i en pöl. Att risken för sjukdom om man dricker detta vatten är uppenbar behöver ingen upplysa om.

"Börjar det inte regna nu kommer barn att dö i januari" sa Bongikozi. Helt plötsligt stod verkligheten klar. Detta är på riktigt. Ibland krävs det att man faktiskt står med fötterna i botten av en flodfåra och känner dammet, krisen, hotet som hänger över dessa människor. Det går liksom inte att värja sig.

Nu har regeringen i Swaziland utlyst katastroftillstånd. Man beräknar att över 100 000 människor hotas av direkt svält. Därför vädjar man till alla organisationer att tillfälligt pausa sina pågående projekt och styra in medlen för att avhjälpa denna katastrof. Via HUC planerar vi i EFK nu att på kort sikt distribuera basföda till behövande under början av 2016, och på längre sikt söka medel för att borra brunnar som kan lindra effekten av liknande torrtider i framtiden. Vi vill stå med våra syskon i en svår tid. Vi kommer att fortsätta be för människor i Swaziland.

/Andreas Dagernäs, regionledare för Afrika

Böneämnen:

  • Be om regn.
  • Be om vishet för regimen att handla rätt i en svår tid då man måste prioritera medel på rätt sätt.
  • Be att HUC-kyrkan ska kunna hjälpa till och lindra nöd.