EFKbön vecka 2, 11-17 januari

Kvinnor och barn är bland de mest utsatta i flyktinglägren

Samtidigt som vi ser tusentals flyktingar strömma in i Europa så är det ännu fler som blir kvar i regionen. De hamnar i flyktingläger eller var helst det går att bo. Alla flyktingar är utsatta för en mängd faror, sjukdomar eller människor som vill utnyttja dem på olika sätt. Som så ofta är kvinnorna och barnen bland de mest utsatta grupperna.

Många har sökt sig till södra Turkiet. Männen tar sig ofta vidare i hopp om att de kan få uppehållstillstånd i Europa och att familjen sedan kan komma efter. Kvar blir kvinnor och barn som måste klara sig och familjens försörjning själva.

Vecka 2_flyktingkvinnor

Kulturellt sett arbetar inte kvinnorna utanför hemmet och ses därför ofta som tillgängliga för männen om de ändå gör det. Många kvinnor upplever sig extremt utsatta och en del hamnar i prostitution för att överleva.

Flera hjälporganisationer försöker att skydda kvinnorna genom att leta upp manliga släktingar som blivit kvar och som är villiga att ta sig an dem och på så sätt ge dem skydd. Men ofta är det gamla eller sjuka män och det blir mest ett symboliskt skydd.

/Eva-Lena, som arbetar inom region Europa/Mellanöstern

Be för:

- Be om beskydd för de många kvinnor och barn som blivit lämnade kvar. - Be för de organisationer (åtskilliga kristna) som finns där för att hjälpa. De berättar om att många flyktingar blivit så desillusionerade på sin gamla religion och nu vänder sig till Jesus.