EFKbön vecka 16, 18-24 april

Många församlingar öppnar sin gemenskap för nyanlända. Bland annat Nygårdskyrkan i Linköping, dit många kommer på "Öppet vardagsrum" en gång i veckan. Läs mer om dem på www.oppnakyrkan.se

Många församlingar öppnar sin gemenskap för nyanlända. Bland annat Nygårdskyrkan i Linköping, dit många kommer på "Öppet vardagsrum" en gång i veckan. Här kan du läsa en artikel om deras arbete!

Fortsatt bön för flyktingsituationen

Inflödet av flyktingar och asylsökande till Sverige har påverkat vårt land och församlingar i vår rörelse på många sätt under det senaste året. Vi ser med stor glädje att många församlingar har svarat upp mot de behov vi sett hos asylsökande av gemenskap, språkträning och meningsfulla aktiviteter och startat språkcafé och liknande verksamheter. Nu har många varit igång under en lite längre period, och vi börjar se behoven och utmaningarna på lång sikt. Nu behöver vi som rörelse och som enskilda församlingar tillsammans fundera över hur vi ska svara på det.

Vi behöver lyssna till Bibeln, Guds ord, där vi finner en identifikation med flyktingar, där vi får en vision som är större och djupare än strömningar i vårt samhälle, där vi finner ett exempel i Jesu sätt att gå över gränser för att uppsöka människor och välkomna dem och där vi finner drivkraft i sändningen i Andens kraft.

Vi behöver en saklig lägesbeskrivning som inte vare sig under- eller överdriver utmaningarna vi står inför, men som ger oss underlag som hjälper oss att be och se vad vi behöver göra. Vi behöver se behoven i vårt närområde och fråga var Gud kallar oss att vara med. Vi behöver också på ett mer övergripande plan förstå hur situationen i Mellanöstern samt hur länderna i södra Europa beslutar att öppna eller stänga sina gränser påverkar oss i Sverige.

Vi behöver också lyssna till människors berättelser för att se att det här är människor som du och jag som har fått gå igenom saker som vi inte önskar någon. Det skapar empati och förståelse som hindrar oss att bli kalla.

/Markus Sand

Samordnare för EFKs gemensamma arbete bland asylsökande och nyanlända.

Be för:

  • Uthållighet, idérikedom och vishet i allas våra insatser för och med asylsökande och nykommande. Be att vi som församlingar och rörelse kan ”tyda tidens tecken och se vad som är rätt att göra, på kort och lång sikt”. (1 Krön 12:31)
  • Be för de människor som kommit till vårt land och nu väntar på besked. Be om tröst, framtidstro och att de får möjlighet att lära känna Jesus.
  • Be för vårt lands beslutsfattare att de får fatta visa och rättfärdiga beslut i dessa frågor.