EFKbön vecka 42, 17-23 oktober

Be för region Afrika: Guds fred till alla folk!

EFK vill finnas med och föra upp barnen på agendan. Här syns deltagare på en workshop som det regionala projektet för barns rättigheter arrangerade tillsammans med samarbetskyrkan EEB och deras sociala organisation ADIH i Centralafrikanska republiken.

Deltagare på en workshop kring barns rättigheter som EFK arrangerade tillsammans med samarbetskyrkan EEB och deras sociala organisation ADIH i Centralafrikanska republiken tidigare i år.

I några av de länder som EFK arbetar i råder oro och kris. Detta påverkar så klart de människor som bor där på många sätt, det påverkar också hur vi kan finnas där och hjälpa och stötta våra partnerkyrkor/organisationer. Ett exempel är Centralafrikanska republiken, ett land där människor har fått fly för sina liv, och trots att det är relativt lugnt nu så märks det tydligt på landet och människorna att man har varit med om krig. Det ger en instabilitet till landet som gör att många inte vågar satsa, och istället för att se utveckling framåt så är det en hel del som går bakåt.

Mitt i detta vill vi finnas med och leva ut Guds frid, vara en del av att få sprida frid och hopp till människor. Ett sätt som vi gör det på är genom det regionala programmet om Barns rättigheter och trygghet, där vi för upp barnen på agendan, som några att bry sig om, att räkna med, några som är värda att satsa tid och pengar på. Vi gör det också genom att stötta sjukhuset i Gamboula på många sätt – vilket enligt många är det mest fungerande sjukhuset i landet.

Även i Moçambique är det oroligt, och särskilt norrut. Man kan inte passera södra och norra delen med bil, utan måste flyga. Detta har såklart gjort det svårt för våra partners att medverka i till exempel programmet för Barns rättigheter, då det är mycket dyrare att flyga. Vi kan inte heller resa uppåt i landet på grund av säkerhetsrisken för tillfället. Men mycket av positivt händer också i Moçambique. Våra partnerorganisationer är verkligen positiva och öppna för att lära mer om barns rättigheter och kyrkans roll i detta, och flera har redan gjort långt mer än vi vågat hoppas på. Tyvärr behöver våra missionärer Sonia och Hasse Persson med fyra barn åka tillbaka till Sverige vid nyår på grund av osäkerheten i landet. Det ger oss stora utmaningar men vi tror att Gud är i kontroll även i detta.

/Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i region Afrika

  • Be för Centralafrikanska republiken, om Guds FRED som kan ge en stabilitet och framtidstro. Be att EEB som kyrka ska våga gå före när det gäller att se barnen med Jesu ögon.
  • Be för Moçambique, om fred och trygghet i landet. Be för vår samarbetskyrka IUBM om enhet.
  • Be för EFKs roll i Moçambique, om Guds vishet och vägledning.