EFKbön vecka 46, 14-20 november

img_3316_2

Man räknar i dag med att 70 % av barn på flykt i Libanon saknar tillgång till undervisning. Vår samarbetspartner ger dessa barn basundervisning i arabiska, matematik och engelska.

Kyrkan i Libanon tar en aktiv roll i flyktingsituationen

Situationen i Syrien påverkar fortfarande situationen i hela region Mellanöstern/Europa.  Trots att gränserna kring Syrien stängs till allt mer så kommer det flyktingar till länderna i närområdet.  Vi har precis besökt vår partner i Libanon och fått en inblick i deras arbete och den situation som de finns mitt i. Det som är slående när man åker genom Beirut är alla män som i gathörnen hoppas på att få ett jobb för dagen. Endast 35 % av befolkningen bor i flyktingläger. De flesta hyr ett garage, ett rum i hus som inte är färdigbyggda, källarvåningar eller andra mycket enkla former av boenden.  Det flesta familjerna lever under existensminimum och kan inte arbeta legalt. I dag räknar man med att åtminstone var fjärde invånare i landet är flykting.

Kyrkan har valt att ta en aktiv roll i den här situationen.  Man arbetar med matkuponger och hygienpaket. Man tar även en central roll för att ge basundervisning i arabiska, matematik och engelska för barn, som på grund av platsbrist inte kunnat tas in i den lokala skolan. Man räknar i dag med att 70 % av barnen i åldern 6 till 15 år som kommit som flyktingar inte har tillgång till undervisning. Kyrkorna i Libanon gör ett stort arbete och har sedan 2012 gjort en betydande insats. Ofta i motvind eftersom det finns en lång och ofta våldsam historia i relation till Syrien.

/Daniel Råsberg, samordnare inom EFKs projekt Integration och flykting

Be för:

  • Be att  situationen i Syrien ska få en fredlig lösning och att en varaktigt eldupphör ska komma snart
  • Be för de lokala församlingarna och vår partner i Libanon, LSESD, i deras arbete för att ge utbildning, mat och förnödenheter. Be om kraft men också en plats att vila på så att man kan få ny kraft för de stora utmaningar man möter.
  • Be för barn och ungdomar som i en ung ålder har haft otroligt traumatiska upplevelser. Att det ska finnas platser för dem att få bearbeta dessa och  få hjälp att bearbeta detta.
  • Be för att  Evangeliska Frikyrkans projekt Integration och flykting ska göra den situationen synlig och kunna bidra till LSESDs arbete och utveckling.
  • Tacka för de många människor som söker sig till Jesus och vittnar vilken styrka det har givit för att leva ett nytt liv.