EFKbön vecka 47, 21-27 november

Ovisshet och desperation i flyktingläger i Grekland

EFKs partner Croatian Baptist Aid

Genom våra partners Croatian Baptist Aid (CBA) och en lokal organisation är vi med och hjälper människor i flyktingläger i Grekland, i norra delen av landet och på ön Lesbos.

Flyktingsituationen i Europa handlar för så många människor just nu om ovisshet. I Grekland lever 50 000 människor utan vetskap om de kommer att skickas tillbaka till Turkiet eller om de ska stanna i Grekland eller om de kommer att åka vidare till något annat europeiskt land. Detsamma gäller för de tusentals människor som finns i flyktingläger i Serbien, Makedonien och Bulgarien. Dessa människor lever i stor utsatthet. Norra Grekland och Lesbos är två av de situationer som är allra mest utsatta. Via vår partner Croatian Baptist Aid finns vi aktiva i två flyktingläger i norra Grekland, där de hjälper människor genom framför allt hygienpaket och att ta ansvar för att rent vatten finns tillgängligt i lägret. Just nu arbetar man med att etablera ett långsiktigt arbete som kräver en rad tillstånd.

På Lesbos börjar det bli än mer outhärdligt då lägren är fullbelagda och inga får lämna ön. Många lever nu i en situation där det är omöjligt att veta vad som kommer hända härnäst. Desperationen är stor och situationen är en katastrof rent humanitärt. Genom en lokal organisation görs ett viktigt arbete att göra situationen något mer dräglig.

/Daniel Råsberg, samordnare inom EFKs projekt Integration och flykting

Be för:

  • Be för vår partner Croatian Baptist Aids arbete med att tillgodose basala behov. Be om kraft och resurser  så att de kan sprida hopp i en ofta hopplös situation.
  • Be att vi tillsammans med andra organisationer ska kunna fortsätta hitta vägar för att ge hopp och hjälp i denna utsatta situation.
  • Be för att politiker och de som har makten i denna situation gör det möjligt för förändring.
  • Be för EFKs projekt Integration och flykting att det ska kunna bli en resurs till våra lokala partners i området. Be för Flyktingfadder.