EFK-bön vecka 48, 28 november - 4 december

Nya församlingar sår frön för livet

paraguay-bella-vista-2016-ie-2

I Paraguay, ett av Latinamerikas fattigaste länder, nysatsar EFKs partnersamfund CIBB (Convención de las Iglesias Bautistas Betel) på att plantera nya församlingar och samtidigt utrusta dem att möta de stora sociala utmaningarna i landet. En välkommen trend inom samfundet är att rika och resursstarka församlingar har börjat sända och underhålla pastorsfamiljer i socialt utsatta områden i sina regioner. I det församlingsgrundande arbetet finns också en tydlig vision om samhällsutveckling, ofta med barnens situation som utgångspunkt.

I Bella Vista, en mindre stad på landsbygden i sydöstra delen av landet, finns sedan ett drygt år tillbaka pastorsparet Gertrude och Marcello Jimenez. Bella Vista är en plats som det offentliga samhället tycks ha glömt bort och utmaningarna på orten är många. Tillgänglig utbildning och sjukvård är bristfällig, och många lämnar skolan utan att kunna läsa och skriva ordentligt. De evangeliskt kristna på orten är få. För att bidra till förändring har pastorsparet på kort tid startat upp stort arbete med förskola, skolstöd, roliga timmen på lördagar, föräldragrupper och bakningskurser för vuxna. På kort tid har de lyckats så livsförändrande frön i många människors liv. Inför 2017 planerar samfundet nu för en församlingsutbildning som ska få fler församlingar och individer att ta liknande initiativ.  

 /Ida Eriksson, StepOut-ansvarig på uppföljnings- och planeringsresa i Latinamerika

Be och tacka:

  • Tacka för de nystartade församlingarna och be om ledning och kraft i arbetet. Be för Getrude, Marcello och andra i liknande pionjärsituationer med ett enormt utgivande arbetet. Be om beskydd och glädje i utmanade situationer. 
  • Be att fler församlingar ska anta utmaningen att ta nya initiativ för församlingsplantering och samhällsutveckling.
  • Be för ledningarna för EFKs partners CIBB och CCAB. Be om Guds ledning i tider av förändringar och nysatsningar. 
  • Be för en god integration bland olika grupper i både församlingar och samhälle.