EFKbön vecka 50, 12-18 december

dsc00229

Barn i minoritetsgruppen Lahu får utbildning och en chans till en bättre framtid

I Phrao i norra Thailand driver TLF (Thai Lahu Foundation) ett skolhem för barn som kommer från avlägsna byar där det inte finns tillgång till skolor. De flesta av barnen kommer från den etniska minoritetsgruppen Lahu. Utbildning är nödvändigt för att dessa barn ska kunna utvecklas och få bättre chanser senare i livet. Skolan grundades år 2000 och ligger cirka tio mil öster om Chiang Mai.

Under 2016 har 16 flickor och 16 pojkar i åldern 7-8 år fått utbildning på skolhemmet. Förutom vanlig skolundervisning får de leka med sina vänner och även tränas i ämnen som barns rättigheter och människohandel. Barnen bor på hemmet men de får åka hem till sina byar vid särskilda Lahu-högtider, till exempel vid nyår, på sommarlovet och thanksgiving. Genom att hjälpa sina föräldrar med exempelvis de metoder inom jordbruket som är typiska för Lahu-folket lär de sig värdefulla kunskaper.

Trots svårigheter med finansieringen fortsätter TLF att utbilda och hjälpa barnen på skolhemmet. De driver arbetet med långsiktiga strategier och försöker ständigt påverka myndigheter och beslutsfattare. Ny personal utbildas för att kunna uppfylla målet att alla barn ska kunna gå vidare till högre utbildning, vara stolta över sig själva, vara medvetna om sin situation och sina möjligheter och kunna ta hand om sig själva och sin familj.

/Sara Ask, region Asien

  • Tacka för att personalen på skolhemmet ger så mycket av sin tid och kraft till att ge barnen en bättre framtid
  • Tacka för att skolhemmet lyckas ge så många barn grundskoleutbildning.
  • Be att bekymret med knappa resurser får en lösning så att fler barn kan få hjälp
  • Be att barnen lyckas väl med sina studier och att det öppnas upp möjligheter för dem att få ett arbete senare i livet.
  • Be att personalen på skolhemmet lyckas ge barnen värdefulla livskunskaper som kan hindra dem från att hamna i exempelvis människohandel.