EFKbön vecka 1, 2-8 januari

Ett bildkollage från de första åren som en gemensam rörelse när vi blev Evangeliska Frikyrkan.

Ett bildkollage från de första åren som en gemensam rörelse när vi blev Evangeliska Frikyrkan.

Evangeliska Frikyrkan firar 20 år!

I år är det 20 år sedan som Evangeliska Frikyrkan bildades. Örebromissionen, Helgelseförbundet och Fribaptistsamfundet gick samman och formade Nybygget-Kristen samverkan - som sedan 2002 blev Evangeliska Frikyrkan. Mer än hundra år av engagemang tog nya former för att göra mer och nå längre. Under dessa tjugo år har mycket hänt som vi kan tacka Gud för. När EFK bildades 1997 var antalet medlemmar 28 300 - idag är antalet 34 400 stycken. Ett tacksägelseämne!  Antalet församlingar har dock minskat, vilket innebär att det idag finns fler platser i Sverige utan kristen församling – det är ett böneämne!

Under de här tjugo åren har flera satsningar och händelser svept genom EFK. Många församlingar inspirerades av Willow Creek och deras sökarvänliga gudstjänster.  I slutet av 1990-talet växte tankar fram om en ny ungdomssatsning inom EFK. Festivalen Frizon startade 1999 som en festival för den unga generationen och en ambition att vara Guds tumavtryck i ungdomsvärlden. Festivalen äger fortfarande rum vill vara en plats där människor möter Jesus och får verktyg till att göra världen till en bättre plats!

En annan händelse som är värd att uppmärksamma är att Örebro teologiska högskola 2004 fick examensrätt för teologie kandidatexamen. Några år tidigare gick Götabros pastorsutbildning samman med den vid Örebro missionsskola och Götabro bibelskolor växte fram tydligare.

Det har som ni förstår hänt otroligt mycket under dessa tjugo år som inte ryms här. EFKs internationella arbete i 40 länder har utvecklats, fördjupats och hjälpt otroligt många människor ur fattigdom, förtryck och orättvisor. Församlingar inom EFK har samlats för gudstjänst varje söndag och på olika sätt försökt förkroppsliga Guds rike här och nu. I Stockholm, Gävle, Göteborg, Umeå, Fagersta, Kristianstad och på en massa andra platser där det finns EFK-församlingar!

Tacka och be för:

  • Tack Jesus för vår historia och för att vi fått vara redskap i din tjänst
  • Tack Jesus för alla människor som fått lära känna dig i våra sammanhang
  • Vi ber om din ledning Jesus för våra församlingar och för vår rörelse i tiden som ligger framför
  • Vi ber Jesus för de människor som ännu inte känner dig och för de som lämnat kyrkan och tron. Hjälp oss att vara verktyg i din hand och led oss Helige ande.
  • Tack för att vi under de senaste åren fått uppleva tillväxt. Vi ber samtidigt särskilt för de platser där församlingar har fått lägga ner.