EFKbön vecka 6, 6-12 februari

Bild från ett fritids för barn som är ett sätt för kyrkorna att skapa trygga miljöer

Bild från ett fritids för barn som är ett sätt för kyrkorna att skapa trygga miljöer

Barns rättigheter

I EFKs missionsarbete i Afrika har vi ett Regionalt Program om Barns Rättigheter (BR) där alla våra partners i sex olika länder är med. Fokus förra året var att möta alla styrelserna, de som är beslutsfattande hos våra partners och öka medvetenheten kring Barns Rättigheter hos dom, och att se vad kyrkan kan ha för roll i det samhälle man finns i för att skapa trygga miljöer för barn.

Vi går nu in i år två av programmet och ser fram emot att träna lärare i de olika kyrkorna/organisationerna. De ska tränas för att sedan träna andra i sina organisationer.

Det finns ett oerhört behov av att prata om BR i vår region där motståndet är ganska stort. Vi har flera gånger hört uttalanden som tex att "Barns Rättigheter kommer från djävulen", "Barns Rättigheter är något ont", "Barns Rättigheter strider mot bibeln". Efter en workshop om BR, när de har suttit med bibeln och försökt att hitta de bibliska värdena i en artikel och kyrkans respons och ansvar till artikeln, så har det ofta låtit annorlunda. Några kommentarer vid utvärdering har varit: - Jag måste omvända mig, jag har tänkt fel om BR jag måste behandla barn annorlunda, jag ser ju att Guds ord säger det. - Jag trodde det var något ont, men nu ser jag att det är något gott som vi måste arbeta med i våra kyrkor. - Jag trodde inte att detta var något för mig, jag jobbar ju inte med barn. Men jag inser nu att jag representerar många barn genom den tjänst jag har som pastor, och jag vill vara ett gott föredöme.

/ Anneli Dagernäs, Regionledare Afrika samt arbetsområden inom barns rättigheter och ledarutbildning främst bland kvinnor och unga.

Böneämne och tack

  • Be för situationen vi står inför med att vår Educational educator har slutat, och att vi måste hitta en lösning för detta.
  • Be för vår regionala workshop i slutet av februari då lärare från olika länder kommer för att tränas i  ”Children’s rights in the classroom”.
  • Tacka Gud för Petra Lindsmyr som kommer att finnas med i programmet som en resurs förhoppningsvis från augusti i år.