EFKbön vecka 7, 13-19 februari

Två glada killar från en specialskola i södra Egypten

Två glada killar från en specialskola i södra Egypten

Barn och unga mer inkluderade i samhället

I Region Mellanöstern/Europa arbetar EFK tillsammans med cirka 15 lokala partners i Egypten, Tunisien, Sudan och Jordanien för att stärka barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning till att utvecklas till självständiga individer, bli sedda och bemötta med respekt och få möjligheten att själva bestämma över sin vardag tillsammans med familj och vänner.

Att få ett barn med funktionsnedsättning kan ge föräldrar skuldkänslor och upplevas som ett stigma där familjen blir hjälplös och isolerad. Barnen påverkas av familjens situation och många känner sig värdelösa och som en börda. Detta vill vi förändra genom att stärka familjerna med kunskap och träning om vilka rättigheter deras barn har och hur de tillsammans med andra föräldrar kan förändra negativa attityder och ge sina barn en bättre framtid. Genom olika verksamheter får barn och unga nya möjligheter att bli inkluderade i skolan, kunna utveckla sina färdigheter samt få en rolig och meningsfull fritid genom lek och sport tillsammans med andra.

EFKs regionala program anordnar också seminarier med deltagare från de olika länderna och på så sätt byggs det nya nätverk av organisationer, föräldrar och unga vuxna med funktionsnedsättning som kan utbyta erfarenheter och lära av varandra.

/ Barbro*, samordnare av det regionala programmet för personer med funktionsnedsättning i region EUMENA

*av säkerhetsskäl nämns inte hela namnet

Tacka och be för:

  • Tacka för alla entusiastiska medarbetare i de olika länderna som jobbar tillsammans med barnen och föräldrarna och tror på en ny och bättre framtid.
  • Tacka för att vi kunde anordna en banbrytande workshop i Sudan om self-advocacy, där unga funktionshindrade från Egypten och Libanon undervisade om sina rättigheter.
  • Be för alla de barn och unga i vår region som är diskriminerade på grund av sin funktionsnedsättning, att de får möta människor som ser deras värde och behandlar dem med respekt.
  • Be att vi når fler pappor som engagerar sig i sina barns liv och kan bli förebilder för andra familjer.