EFKbön vecka 16, 17-23 april 2017

alt

Kvinnor på väg hem från gudstjänst

Älska RCA

EFK har en sedan många år en långvarig relation med systerkyrkan i Centralafrikanska republiken, RCA. Kyrkan heter EEB, Eglise Evangélique Baptiste. RCA är ett land som i FN:s senaste index hamnade på sista plats bland alla länder i världen vad det gäller samhällsutveckling, ekonomi och levnadsstandard. Sista plats… Det är inte så lite utmanande. Men för Gud finns ingen sista plats, kanske är det precis tvärtom; att de allra fattigaste och utsatta är Guds högsta prioritet! Ett är säkert, mitt ibland utsatta människor bygger Kristus sin församling. EFK stödjer EEB inom fokusområden "Församlingsbyggande". Här finns naturligtvis oerhört många utmaningar. RCA är ett geografiskt stort land, vägarna är usla och att resa i vissa delar av landet är långt ifrån säkert. Att hålla ihop en församlingsrörelse, leda och att växa och plantera nya församlingar kräver mycket uppoffring av EEB:s ledare.

En annan stor utmaning är att de senaste årens väpnade konflikter har ställt grupper av människor mot varandra. EEB jobbar därför målmedvetet med försoning i sitt arbete. Ett exempel är när EEB:s kvinnorörelse Union des Soeurs. Union des Soeurs samlades i Nandobo för några veckor sen. Undervisningen handlade om försoning, och många av frågorna handlade om hur detta kan fungera inom den egna familjen.

Låt oss be att systerkyrkan EEB får växa vidare och sprida budskapet om försoning till en sargad befolkning i RCA!

/ Andreas Dagernäs, regionledare EFK Afrika

Tacka och be

  • Tacka för kvinnokoferensen som hölls för några veckor sen och samlade nära 300 deltagare.
  • Tacka för tecken på en fred, om än skör: Utsatta folkgrupper som tex Fulanifolket vågar återvända till RCA.
  • Be för EEB:s ledning. Exekutiva kommittén samlades förra veckan och i maj är det styrelsemöte.
  • Be för pastorsutbildningarna. Flera pastorer har avlidit nyligen, många närmar sig pensionsåldern och det finns stort behov av fler ledare i församlingarna.
  • Be att verklig fred och försoning får råda i landet, och att EEB kan få vara förmedlare av denna fred.