EFKbön vecka 21, 22-28 maj 2017

alt

En kvinnogrupp från UMNs tidigare projekt mot människohandel som fortfarande träffas regelbundet.

När dörrar stängs.

Människohandeln i Nepal är ett stort problem. Nepaleser utnyttjas både inom sexindustrin i Indien men också som billig arbetskraft i Indien och Mellanöstern. United Mission to Nepal (en av våra partners i arbetet mot människohandel)  arbetar  i ett område som är ett av de mest utsatta när det gäller människohandel.

Under de senaste månaderna har United Mission to Nepal (UMN) kämpat för att kunna fortsätta med sitt projekt mot människohandel i ett distrikt nära gränsen mot Indien. De lokala kyrkornas egna organisation för socialt arbete skulle ansvara för implementeringen av projektet, men de lokala myndigheterna har bestämt att man inte får fortsätta på grund av den kristna profilen på organisationen. Detta trots att det officiellt råder religionsfrihet i Nepal. Kyrkorna har nu fått avsluta allt sitt sociala arbete i området och även fått säga upp all personal. In i det sista hoppades vi att myndigheterna skulle ändra sig, men tyvärr har opinionen hos de lokala politikerna varit svår att påverka. En möjlig orsak till detta kan vara det kommande lokala valet (första på 20 år!) och ökade hindu-nationalistiska strömningar.

UMN håller nu på att undersöka möjligheten till att bedriva projektet mot människohandel i ett annat närliggande område med liknande problematik,  där de lokala myndigheterna är mer välvilligt inställda. Vi var nyligen och besökte bland annat en kvinnogrupp i en av byarna där och blev positivt överraskade över deras drivkraft och engagemang. Viljan finns på gräsrotsnivå, men vi ber att den ska finnas i maktens korridorer också!

/Sofia Jonsson, koordinator för programmet mot Människohandel i Asien

Be & tacka för

  • Be att Gud leder oss i arbetet mot människohandel i Nepal, och att han öppnar nya dörrar.
  • Be för den politiska situationen och de lokala valen.
  • Be för vår samarbetspartner UMN och deras arbete
  • Tacka för det engagemang som finns mot människohandel i Nepal
  • Tacka för de kristna i Nepal