EFKSommarbön vecka 29, 2017

alt

Vi har redan en kung

Evangeliska Frikyrkan inbjuder alla församlingar och medlemmar att lämna förslag på personer som de vill nominera till ny missionsdirektor/-er. (Läs mer på http://www.efk.se/om-oss/missionsdirektorsval-2018.html Länk till annan webbplats.).

Innan vi börjar lämna förslag på personer, vill vi uppmuntra alla församlingar och medlemmar i rörelsen att ödmjukt be om att Gud om kallar den eller de personer som han anser vara lämpliga att tjäna honom i ledarskap i EFK, och att han visar för oss vilka de personerna är och hur de kan tjäna tillsammans.

Jag vill lyfta fram två berättelser i Gamla Testamentet där Israels folk vill ha en kung. Den första läser vi om i Domarboken kapitel åtta. Folket vill göra Gideon och hans söner till kungar, efter den stora segern över Midjan. Men Gideon nekar och säger: ”Varken jag eller min son skall härska över er. Herren skall vara er härskare.”

Den andra berättelsen kommer när profeten Samuel blivit gammal och lämnat över ledarskapet till sina söner, vilka inte gör ett bra jobb. Då säger folket: ”Ge oss en kung som kan styra och döma oss. Det har ju alla andra folk.’ Samuel ogillade att de ville få en kung över sig. Han bad till Herren, och Herren svarade: ’Låt folket få sin vilja fram. Det är inte dig de förkastar utan mig: de vill inte att jag skall vara deras kung.”

I Nya Testamentet korsfästs Jesus med texten ”judarnas kung” över huvudet och det framgår oerhört tydligt rakt igenom NT att Jesus ska vara sitt folks kung, församlingens huvud och Herre i varje lärjunges liv. Det borde inte råda någon tvekan om vem det är som ska bestämma. Men hur är det egentligen? Vill jag att Jesus bestämmer i mitt liv? Vill vi att Jesus bestämmer i församlingens liv? Och vill vi att Jesus ska få bestämma i församlingsrörelsen, Evangeliska Frikyrkan? Eller vill vi ha makten att tycka och leda på egen hand? Det finns alltid en stark påtryckning från världen att vi ska anpassa oss, att vi inte behöver höra Guds tilltal, att vi ska följa sunt förnuft och leva och låta oss ledas på mänskligt vis.

Låt oss inte vara som andra folk utan låt söka oss till honom. Låt oss ödmjukt be att Han kallar den eller de personer som han anser vara lämpliga att tjäna honom i ledarskap i EFK, och att han visar för oss vilka de personerna är och hur de kan tjäna tillsammans.

Med en stor dos bön och en lika stor dos ödmjukhet tror jag att Gud kan tala till oss som församlingsrörelse och oss göra ett vist och klokt arbete i rekryteringsarbetet av ny missionsdirektor.

Mejla gärna det du uppfattar som Guds tilltal till oss angående detta till bon@efk.se

/ Richard Hultmar, styrelseledamot i Evangeliska Frikyrkan och pastor i Korskyrkan Stockholm.

Be för

  • Att vi som rörelse får söka Gud för tiden framåt
  • Valet av ny missionsdirektor för EFK