EFKSommarbön vecka 30, 2017

alt

Bön som leder till rörelse

Evangeliska Frikyrkan inbjuder alla församlingar och medlemmar att lämna förslag på personer som de vill nominera till ny missionsdirektor/-er. (Läs mer på http://www.efk.se/om-oss/missionsdirektorsval-2018.html Länk till annan webbplats.).

Under den här perioden är det viktigt att vi ber, så att Guds vilja får ske med oss som församlingsrörelse.

Tim Keller som är pastor i New York skriver om två typer av bön i sin läsvärda artikel ”Kingdom Centerd Prayer” (gospelinlife.com). Han talar om förvaltande bön som de böner vi ber för att Gud ska möta personliga och gemensamma behov i församlingen. Och han talar om bön vid frontlinjen som han menar innehåller tre viktiga delar:

  • Bön om nåd att omvända sig, bekänna synd och ödmjuka sig.
  • Bön om iver och passion för att församlingen ska blomstra.
  • Bön om en stark längtan att lära känna Gud, se hans ansikte och hans härlighet.

Keller ger Apg. 4 som ett exempel ur nya testamentet på bön vid frontlinjen, när lärjungarna inte bad om beskydd för sig själva utan om frimodighet att fortsätta predika.

Jag har blivit mer och mer övertygad om att all rörelse behöver börja med att Gud kallar oss, talar till oss och leder oss in i nästa steg och att det börjar med bön där vi ödmjukt lyssnar in honom. Om vi vill fortsätta att vara en växande församlingsrörelse i Evangeliska Frikyrkan behöver vi återerövra frontlinjen i bön.

Men det finns några tendenser som motverkar Guds rörelse

  • Större tillit till mänsklig vishet och erfarenhet än till Gud. Det visar sig i att vi hellre söker svaren om hur vi ska få se rörelse i metoder, modeller och våra egna goda idéer, än hos Herren, genom ödmjuk bön och studier av Skriften
  • Vi begränsar vårt tänkande till vad som är mänskligt möjligt och räknar inte med att Gud kan leda oss in det som är hans verk. Det kan yttra sig i att vi inte tror att människor i Sverige är intresserade av de goda nyheterna om Jesus. Och de kan yttra sig i att vi inte tror att Gud skulle kunna använda oss.
  • Vi tror egentligen inte att Gud hör och svarar på böner som han har instruerat oss att be. För annars skulle vi väl verkligen be skördens Herre om att sända arbetare till sin skörd?

Så vi behöver:

  • be om nåd att omvända oss från vår otro på Guds förmåga att leda oss in i en växande rörelse.
  • be om att Gud reser upp frimodiga arbetare till skörden fyllda av iver och passion och visar dem var de ska arbeta.
  • be om ursäkt för att vi trott så lite på att han hör och svarar på bön och börja be och lyssna.
  • be att Gud kallar den eller de personer som han anser vara lämpliga att leda en växande rörelse där människor fortsätter att komma till tro och blir lärjungar

Mejla gärna det du uppfattar som Guds tilltal till oss angående detta till bon@efk.se

/ Richard Hultmar, styrelseledamot i Evangeliska Frikyrkan och pastor i Korskyrkan Stockholm.