EFKbön vecka 37, 11-17 september 2017

alt

En diakon från Svenska kyrkan undervisar om psykosocialt stöd till asylsökande/nyanlända under #Värmeutbildningen i Korskyrkan i Karlstad. #Värme är en utbildning i asylfrågor och psykosocialt stöd som SKR håller på olika platser i landet. www.skr.org/varme

alt

4H att göra då man möter en människa vid eller strax efter en krissituation.

Psykisk hälsa för asylsökande

Många församlingar är fortsatt engagerade för asylsökande och nyanlända och även om antalet asylsökande är långt under det antal som kom hösten 2015 så finns det fortfarande många utmaningar och det är också tydligt att det finns grupper bland de asylsökande och nyanlända som inte mår bra.

Bland människor som behövt fly eller gått igenom en liknande krissituation så kan majoriteten (70-80%) hantera problemen och återhämta sig själva eller genom stöd från befintliga nätverk. En mindre del behöver visst externt stöd och bara några få procent behöver professionellt stöd. Bland de asylsökande som kom till Sverige 2014-2015 har det dock visat sig att andelen som behöver externt eller professionellt stöd är högre än den brukar vara. Fler mår alltså dåligt och behöver hjälp för att kunna komma vidare.

Det är inte bara situationen som utlöser flykten (t ex kriget eller våldet) och flykten i sig som skapar stress och påfrestningar för flyktingen. Även tiden efter flykten kan man vara påfrestande och svår då man dels kanske kommer i kontakt med sina känslor när man äntligen nått säkerhet, dels hamnar i asylfasen med långa väntetider (en del som kom 2015 har fortfarande inte fått beslut i sin asylansökan). Psykiska påfrestningar kan även komma efter att man fått uppehållstillstånd då man ska börja etablera sig i ett nytt land med allt vad det kan innebära.

Hälsokurvan för en asylsökande/nyanländ går generellt neråt under ganska många år, och vänder oftast först när personen etablerat sig i samhället. Men det ska sägas att om en nyanländ tidigt hittar ett nätverk med sociala kontakter och får stöd i sin etablering, känner mening och delaktighet i vardagen t ex genom någon form av arbete eller andra insatser så kan hälsokurvan vända tidigare. Här kan församlingar spela en viktig roll!

/ Markus Sand, rådgivare i flykting- och integrationsfrågor med särskilt fokus Sverige

Be för:

  • De många församlingar och enskilda i EFK som möter asylsökande och nyanlända som mår dåligt. Be att de får vara ett stöd för den som har det svårt och kunna förmedla omsorg och hopp i en svår situation.
  • De människor på din ort/kommun som är asylsökande och/eller de som fått uppehållstillstånd och placerats i er ort/kommun för att etablera sig där. Be att de ska få känna sig välkomna och hitta gemenskap och stöd som gör att de kan känna sig delaktiga och få god ingång i samhället, även om det i vissa fall kommer vara en begränsad tid de är där. Fråga Herren vilken er roll i detta ska vara.
  • Tacka Gud för allt som kyrkorna gjort och gör på detta området! Utan kyrkornas insats skulle många må ännu mycket sämre.