EFKbön vecka 38, 18-24 september 2017

alt

Photo by Ümit Bulut on Unsplash

Psykisk ohälsa vanligt bland ensamkommande unga

Många har säkert följt nyheterna om de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan, som fått avslag och ska skickas till Afghanistan och vilka protester detta lett till, från många håll. I gruppen finns många som mår oerhört dåligt psykiskt och är deprimerade. Tre av fyra har tecken på posttraumatisk stress (PTSD) och cirka 30 % går med självmordstankar.  Orsakerna finns dels i vad man kan ha gått igenom innan och under flykten, men situationen fortsätter vara svår för många på plats i Sverige.

Gruppen av ensamkommande unga väntar nu längre än andra asylsökande på beslut, trots att de ska vara prioriterade då de är under 18 år. Migrationsverket gör en åldersbedömning av ensamkommande utifrån olika uppgifter, bl a en medicinsk åldersbedömning. En rapport från nätverket ”Vi står inte ut” visar att det finns ett mått av godtycke och rättsosäkerhet i denna process. Åldersbedömningen leder till att mångas ålder skrivs upp till 18 år vilket leder till att ungdomar som tidigare bott i familjehem eller HVB-hem tvingas flytta, ofta en eller två dagar efter åldersuppskrivningen, till ett vanligt asylboende där man ofta hamnar i en utsatt situation. Ofta innebär det också en geografisk flytt vilket innebär att man tvingas lämna skola, vänner m.m som man kan ha etablerat under ett par års tid.

Afghaner utgör majoriteten av de ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige de sista åren. Stora grupper bland afghanerna har aldrig bott i Afghanistan utan vuxit upp i Iran där de varit i en utsatt situation. De i denna grupp som får avslag på sin asylansökan skickas till Afghanistan, ett land som de aldrig varit i.

I gruppen afghaner finns också många som sökt sig till den kristna tron. Dessa står inför hot om ännu större svårigheter om de får avslag då de som konvertiter kan råka ut för allvarlig förföljelse i Afghanistan.

En annan grupp som också lever under stor psykisk press är de som fått uppehållstillstånd och väntar på att få förenas med sin familj som då valde att inte fly till Sverige utan väntar kvar och komma i efterhand. En del har först fått vänta i ett eller två år för att få uppehållstillstånd och sedan kan de få vänta i ytterligare ett par år för att kunna få hit sin familj. Det skapar ett stort lidande då familjer blir splittrade under lång tid. Men inte alla som fått uppehållstillstånd har ens rätt att förenas med sin familj. Om man får uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande (t ex de som flytt ett land i krig och inte har personliga skäl för sin asylansökan, såsom syrier) får man enligt den tillfälliga lagen inte rätt att förenas med sin familj om man sökt om asyl efter 24 nov 2015. Detta skiljer åt vad Gud har fogat samman.

/ Markus Sand, rådgivare i flykting- och integrationsfrågor med särskilt fokus Sverige

Be för:

  • En rättfärdig och rättssäker asylprocess för ensamkommande unga.
  • De ensamkommande som finns i kontakt med våra församlingar, att de ska få hopp och stöd i kontakt med kyrkan och den kristna tron.
  • De som blivit kristna och blir utvisade till Afghanistan – att Gud ska beskydda dem och leda dem till kontakt med andra troende.
  • De familjer som lever splittrade, att de ska hitta det stöd och den hjälp de behöver.
  • Att Sverige ska göra det möjligt för familjer att återförenas skyndsamt.