EFKbön vecka 43, 23-29 oktober 2017

alt

Mot människohandel!

Aldrig förr har det funnits så många människor som lever under slav-liknande förhållande. De senaste officiella rapporterna uppger siffror så höga som 40 miljoner människor. Det är mer än någonsin tidigare i världshistorien.

Krig och konflikter har blivit den mest drivande faktorn för människohandel. Det gör det möjligt för människohandlare att agera eftersom människor som flyr undan förföljelse och konflikter är speciellt sårbara för att bli offer för hänsynslösa människor.

I samband med flyktingströmmarna genom Europa har detta blivit ett växande problem. Många flyktingar har ”fastnat” på vägen, och ser ingen möjlighet att komma vidare. Längtan efter bättre livssituation driver dem att ta allt större risker och de blir lätta offer för människohandlare. En speciellt utsatt grupp är ensamkommande flyktingbarn.

Ali, en 17-åring från Afghanistan flydde till Europa i hopp om att få en utbildning och så småningom kunna ta dit sin mor. Han anlände ensam till Aten i Grekland med bara 2 000 kr på fickan och ingenstans att ta vägen. Ali träffade snart på en ”god vän” som tog sig an honom. Han hamnade snart i en omgivning full av droger och prostitution och för att kunna överleva måste Ali regelbundet ta sig till någon av Atens överfulla parker där han tvingas sälja sig till män för 50-100 kr. "Jag vill inte det här säger Ali, men hur ska jag överleva?".

/ Eva-Lena *, EFK-medarbetare i Region Europa/Mellanöstern

* av säkerhetsskäl skrivs inte hela namnet ut

Be för

  • För flyktingbarnens säkerhet
  • Att EFKs arbete bland flyktingar ska bidra till att hjälpa och förhindra att människor hamnar i händerna på människohandlare.
  • Att församlingar och kristna organisationer längs flyktingvägarna blir mer uppmärksamma och villiga att engagera sig i de ensamkommande barnens utsatthet.