EFKbön vecka 8, 18-24 februari 2019

alt

Second hand-butiker - Mer än insamling och prylar!

Jag som fattar pennan den här veckan är återigen Hans Lindstrand. Mitt uppdrag är insamling och en del i det uppdraget innebär kontakter med många second hand-butiker.

Min fru skulle intyga att jag är barnsligt förtjust i second hand och gärna springer i två butiker extra. Intresset har jag av flera skäl, dels gillar jag att idén om att återanvända saker, dels står second hand för ett antal viktiga funktioner.

För EFK har de egna butikerna (som heter Ge för livet Second hand) betytt oerhört mycket under många år. Avkastningen har finansierat en mängd viktiga projekt i vårt internationella arbete. För ett antal lokala församlingar har deras second hand blivit det sätt de samlar in på till Ge för livet. Men det finns en del andra aspekter att lyfta fram.

I en tid när hållbarhet verkligen står på agendan är själva idén att ta vara på bra saker och återanvända dem viktig. Många unga idag funderar på livsstilsfrågorna och hur en kan leva på ett ansvarsfullt sätt. Där är second hand räddningen för många. För den som har begränsad budget fyller också second hand en viktig funktion.

Många personer har hittat tillbaka till arbetslivet via praktik eller anställningar i olika former. Jag träffade senast i veckan en personal i en av våra egna butiker som berättade för mig att second hand blev räddningen i hennes situation. Hennes liv var i kaos på flera plan. När hon fick börja i butiken vände hela hennes situation. Idag är hon ansvarig för ett område i en butik och gör det fantastiskt bra. När jag träffar på de här människorna som fått tillbaka värdigheten och självförtroendet blir jag ganska varm i hjärtat. Det gör extra gott när jag handlar i second hand att det kan bidra också

Ett uppdrag jag inte är avundsjuk på är butikschefens jobb. Det är ett svårt uppdrag att vara chef för anställda och leda frivilliga i ett och samma arbete. Verksamhetens ekonomiska framgång vilar på att man har många frivilla i verksamheten. Behovet är stort att få fram fler frivilliga. Som butikschef måste man skapa en god atmosfär, både i arbetsgruppen och när butiken är öppen. Jag är full av beundran för de som har uppgiften att leda den här verksamheten. Därför vill jag just den här veckan lyfta upp våra second hand-butiker och att vi kommer ihåg dem i våra böner.

Second hand är långt mer än bara insamling och prylar!

/Hans Lindstrand, insamlingsansvarig Evangeliska Frikyrkan

Tacka och be för:

  • Be för en god utveckling av våra butiker
  • Be för de som är butikschefer och för deras viktiga roll
  • Be särskilt för frivilligarbetarna och att det ska frigöras ännu fler frivilliga
  • Be för Patrik Fållsten, tf verksamhetschef, som har en viktig roll i att stödja butikscheferna och arbeta för butiksutveckling.
  • Tacka för en god utveckling i butiksarbetet just nu.
  • Tacka för all dem som lägger så mycket frivilligt arbete och bidrar till medel för vårt missionsarbete.