EFKbön vecka 10, 4-10 mars 2019

alt

Klimatfrågans verklighet

Världens höginkomstländer bär det stora ansvaret för klimatförändringarna. Men det är fattiga människor i länder som Afghanistan, Nepal, och Bangladesh där vi arbetar som drabbas av svåra naturkatastrofer så gott som årligen – utan att länderna själva bidrar så mycket till detta. Om alla människor i världen levde som i Sverige så skulle det behövas 4,2 jordklot. Det kan jämföras med 0,3 jordklot för Afghanistan och 0,4 jordklot för Bangladesh (källa: WWF, Living planet).

I år är det enligt FN fler människor i Afghanistan som har flytt undan torkan, än de som har flytt undan konflikten. Under 2018 tvingades över 500 000 människor fly från sina hem. Orsaken är delvis krig, men främst torka. Många har flytt till utkanterna av staden Mazar-e-Sheriff i norra Afghanistan, där de lever under mycket svåra förhållanden. Många barn visar synliga tecken på undernäring och sjukdomar. ”Vi har inte tillräckligt med vatten att dricka eller för att tvätta oss. Vi lämnade våra hem på grund av brist på vatten och mat och nu upplever vi samma sak här”, berättar Hamida på flykt från Faryabprovinsen.

Vi planerar att starta upp ett projekt där vi kommer att jobba med att förbättra livssituationen för dessa utsatta människor. Planen är att odla näringsrik mat, borra brunnar, hälsovård och skapa möjligheter till inkomst.

/medarbetare i Region Asien

Böneämnen:

  • Afghanistan plågas av laviner, jordskred, torka och översvämningar på grund av klimatförändringarna. Brist på vatten är idag på många håll i landet ett större problem än kriget. Varje år dör tusentals barn på grund av förorenat vatten. Be för lösningar på vattenproblemen.
  • Be för projektet, att vi kan visa på Guds kärlek och omsorg för några av världens mest utsatta människor.
  • Be att politiker i västvärlden ska förstå att vårt sätt att leva drabbar främst fattiga människor och verkligen ta klimatfrågorna på allvar. Be för enhet och handlingskraft.