EFK bön vecka 14, 1-7 april 2019

alt

Mångkultur är en bidragsfaktor till våra växande församlingar

Där det finns liv, finns det växt. Vi läser i Apostlagärningarna om hur lärjungarnas antal växte (Apg 6:1, 7; 16:5) och hur församlingen växte genom den helige Andes tröst och förmaning (Apg 9:31). Paulus skriver att Kristus får kroppen (församlingen) att växa med den tillväxt Gud ger (Kol 2:19). Vi får intrycket av att den växt som beskrivs kommer naturligt, på samma sätt som plantor och träd växer när förutsättningarna är de rätta.

I Sverigeprogrammet har vi sagt att vi jobbar med församlingsutveckling och församlingsgrundande. Från och med nu kommer vi att kalla de två områdena EFK Växa och EFK Pionjär. Ordet ”växa” har sina rötter i Bibelns texter och uttrycker ett mer organiskt tänk än ordet ”utveckling”. När vi talar om att växa betonar vi också vårt beroende av Gud som den som ger växten. Växt handlar inte bara om antal, utan också om att växa i gemenskap, mognad och tjänst.

För 10 år sen formulerade vi en inriktning för EFK och Sverigeprogrammet som finns sammanfattade i EFK2020 och Sverigestrategin. När nu den tioårsperioden går mot sitt slut så vill vi både blicka bakåt och fundera på hur det gått men framför allt blicka framåt och se vilka utmaningar vi står inför och vilken inriktning vi vill ha för de kommande 10 åren.

Vi håller på att ringa in områden som vi tror är viktiga att arbeta med framöver och ett av dem är mångkultur. Ämnet är ständigt på tapeten och här sker mycket i våra församlingar. Vi ser att andelen betjänade med utländsk bakgrund ökat kraftigt sedan 2010 och ligger på närmare 19% i dagsläget, vilket väl återspeglar samhället idag. De närmaste veckorna kommer vi att spegla tre församlingar som på olika sätt lever med mångkultur.

/Markus Sand, rådgivare i integrations- och flyktingfrågor med särskilt fokus på Sverige

Tacka för:

  • Alla de mer än 700 personer som kom till tro och döptes förra året, varav många med utländsk bakgrund.
  • För det stora engagemang och arbete med asylsökande och nyanlända som sker runt om i våra församlingar, och för de ledare som är mitt i det här arbetet.

Be för:

  • EFK Växa och oss som jobbar i programmet: Øyvind Tholvsen, Markus Sand, Susanne Olofsson, Staffan Jenemark, Fredrik Wenell, Sune Nordin.
  • Be för våra konvertiter där många lever i ovisshet och rädsla för framtiden.
  • Be att Gud ska resa upp fler ledare och att församlingar ska ha mod att identifiera och utrusta ledare med utländsk bakgrund