EFK bön vecka 17, 22-28 april 2019

alt

Att påverka vår värld med hopp - Församlingen New Life i Stockholm

Församlingen New Life Stockholm är en regional, svensk församling med en mångkulturell profil. Vi består av människor från mer än 50 olika länder, varav 50% är svenskar. Varje helg samlas sammanlagt ca 800 människor i våra sju gudstjänster i Storstockholm. Storstockholmsområdet, som har över två miljoner invånare, är den snabbast växande storstaden i Europa och förväntas växa till två och en halv miljon invånare fram till år 2030.

Från starten 1993 har församlingen New Life anammat kallelsen att vara en församlingsplanterande, mångkulturell församling som återspeglar sitt lokala samhälle. Vårt uppdrag är ”att påverka vår värld med hopp”. År 2012 var 30% av befolkningen i Stockholmsområdet födda utomlands eller hade föräldrar som är födda utomlands. När New Life Stockholm startades fanns det få församlingar med en mångkulturell profil. Vi skapade en tvåspråkig (svensk och engelsk) mångkulturell miljö där alla medlemmar, regelbundna besökare och grupper förväntas delta i våra gemensamma gudstjänster. Vi valde engelska som andraspråk för församlingen eftersom många människor som har kommit till Sverige har goda eller grundläggande kunskaper i engelska. (Utöver detta tolkas gudstjänsterna till farsi, mongoliska och ryska)

Vi vet att det är viktigt för människor att få höra de goda nyheterna på hjärtats språk, och därför har vi utvecklat metoden som bygger på undervisningen i Jeremia 29 där Gud säger till sitt folk, även fast de befinner sig i fångenskap, att de ska ta till sig staden Babylon som sin egen och etablera sig där, bygga hus och plantera trädgårdar och söka stadens bästa. Det är ett bra exempel på hur man genomsyrar kulturen. I Daniels bok ser vi också hur denna “stadens teologi“ konkretiseras när han och hans vänner anammar kulturen, kunskapen, språket och tankesättet hos babylonierna utan att kompromissa med sin tro.

New Life har utvecklat en metod i sex steg som ger utrymme för att kommunicera evangeliet på ett kulturellt relevant sätt, men som också leder till att man gradvis anpassar sig till den svenska kulturen:

1 & 2. Evangelisation och Lärjungaskap. Vi är fokuserade på att kommunicera evangeliet på relevanta sätt och på det språk som de människor vi försöker nå talar. Exempelvis har det formats ett stort nätverk bland de dussintals mongoler som har kommit till tro och döpts i vårt arbete bland dem.

3. Integration. Vi förväntar oss att alla våra språk-/folkgrupper avsiktligt integrerar nya människor i den övergripande församlingen, dess arbeten och gudstjänster. Under söndagsgudstjänsterna erbjuder vi, beroende på behov, simultantolkning via hörlurar till olika språk.

4. Mångkulturellt ledarskap av lekmän. Nyckelpersoner från varje grupp identifieras, utrustas och frigörs att vara lekmannaledare inte bara i sina egna grupper, utan också i sådant som berör hela församlingen. I denna fas vill vi uppmuntra människor att vara delaktiga i ledarskap och tjänster som når utanför deras eget språk-/folkgrupp.

5. Mångkulturella medarbetare och ledarskap. När människor växer i sitt ledarskap, vill vi medvetet leta efter dem som kan fungera som äldste i församlingen. Det är viktigt för hela församlingens välmående att det finns förebilder från olika kulturella bakgrunder. Traditionella metoder för ledarskap, teologi och praxis utmanas genom mångfalden av människor gemensamt formar visionen och riktningen för församlingen. Genom en enhet i mångfald utmanar vi våra egna kulturella och teologiska fördomar!

6. Mångfald i vår övergripande ledning. Här finner vi de största utmaningarna. Man behöver en god förståelse av nationella och internationella juridisk praxis för att kunna fungera väl i detta uppdrag och sitt ledarskap; det krävs också en bra insikt och delaktighet i den svenska kulturen.

/Caroline Widell, familjepastor i New Life i Stockholm

Tacka Gud för:

  • att under förra året döptes 50 personer i vår församling och under detta år har nu 20 blivit döpta.

Be Gud om:

  • att Gud också ska frigöra fler svenskar.
  • att nyckelpersoner frigörs i ett långt perspektiv från de olika språkgrupperna för att dessa ska ta ledarskap i hela församlingen.
  • att också de olika språkgrupperna ska finnas representerade i alla våra olika verksamheter.