EFK bön vecka 19, 6-12 maj 2019

alt

Väggmålning - Tillsammans för barns rättigheter. Foto: Karl-Johan Jonsson.

En stark gemensam röst

Jag var i Bangladesh nyligen för att följa upp vårt arbete för barns rättigheter. Bangladesh är vackert men fattigt. Fattigdom är en faktor som driver människor att ta dåliga beslut. Exempelvis har frekvensen av barnäktenskap ökat under de senaste åren. På landsbygden räknar man med att 71% av flickorna blir bortgifta innan 18 års ålder. I Bangladesh träffade jag en grupp ungdomar som är medlemmar i någonting som kallas för barnforum. Många av barnen får stipendium genom barnhjälpen vilket gör att de kan gå kvar i skolan. Att barn fullgör sin skolgång minskar risken att bli bortgift tidigt. I barnforum får ungdomarna även träning i barns rättigheter, reproduktiv hälsa, jämställdhet, barnäktenskap och mycket mer.

Ungdomarna jag träffade berättade särskilt om ett drama de uppfört om barnäktenskap. Publiken bestod av inbjudna gäster från lokala myndigheter, skolor och byar. Genom dramat riktas ljuset på olika aspekter av problematiken med barnäktenskap, korrupta tjänstemän, kvinnosyn, barnforumets roll, föräldrars roll, vikten av att fullgöra sin skolgång och mycket mer. Skrattande och fnissande berättade de om sina olika roller i dramat. Att de träffas regelbundet och har roligt tillsammans är viktigt eftersom det svetsar samman en grupp vilket gör deras gemensamma röst starkare.

/Karl-Johan Jonsson, arbetar vid missionscentret i Asien med Barns rättigheter och missionsbibelskolan Engaged

Tacka Gud för:

  • det goda arbete som vår partner lyckas göra i byarna. Genom arbetet förhindras faktiskt barnäktenskap. Människor får hjälp och lyckas faktiskt bryta fattigdomscykeln.

Be för:

  • ökade medel till barnen i Bangladesh. De senaste åren har frekvensen barnäktenskap ökat i Bangladesh. Under samma period har vi varit tvungna att dra in stipendier till barns skolgång, trots att det är en av de viktigaste faktorerna för att slippa undan barnäktenskap.
  • styrka att stå emot tryck från myndigheter och om fortsatta goda och fördjupade relationer med lokala myndigheter så att man kan påverka ännu mer. Vår samarbetspartner i Bangladesh lever under hård press. Ökad press mot kristna i allmänhet men också misstänksamhet mot kristna organisationer. Samtidigt har de goda relationer i de byar och områden de arbetar i. Goda relationer är viktigt för att kunna driva ett förändringsarbete.
  • ungdomarna i de barnforum jag träffade. De lever under hård press, förväntningar att hjälpa till med försörjning, prestera i skolan mm.  men samlas ändå regelbundet och diskuterar problem som rör deras vardag. Dessa barn är viktiga ambassadörer för att sprida kunskapen de får via träningar vidare till sina skolkamrater. Be om styrka och hopp för dessa ungdomar.