EFK bön vecka 20, 13-19 maj 2019

alt

"De var där för att ge oss modet att kämpa vidare"

I Serbiens huvudstad Belgrad arbetar Bread of Life (BoL) sedan mer än 15 år med att ge barn från den romska minoritetsgruppen samma möjligheter till att klara av skolan som den övriga befolkningen. I stadsdelen Surčin finns ett litet hus där hundratals barn genom åren har fått stöd till sin skolgång genom hjälp med läxläsning.

Förutom skolarbetet så får barnen träning i många andra saker varav en av de mest populära är att arrangera olika evenemang. I slutet av förra året ordnade de en show med namnet "Allt är möjligt" för de boende i området samt inbjudna gäster från skolan och kommunen.

Presentatör var en ung kvinna som heter Dragana, hon studerar första året på gymnasiet och så här inledde hon själv showen:

"Liksom alla mina kamrater kom jag hit med hopp om att slutföra min skolgång och när denna önskan har blivit uppfylld har vi satt nya mål och utmaningar. Vi är alla här idag tack vare stödet från BoL. I livet är stöd mycket viktigt och det ledde oss till målet, vi vill nu ge glädje till alla som trodde på att vi skulle lyckas. Något BoL lärt oss är att vi alltid måste gå vidare oavsett hur svårt det är. Jag håller med om att du kan falla i ditt liv, men inte att du måste stanna nere. Du måste resa dig upp och gå vidare. De var där för att ge oss modet att kämpa vidare. Syftet med vår utbildning är att visa att vi, även om vi är romer, inte behöver leva i det förflutna utan kan blicka framåt mot en ljus framtid. Varje barn borde ha rätt till liv, egna åsikter och valfrihet. Utbildning ger större möjligheter i denna värld och ett bättre sätt att tänka."

/Hanne Carlsson, ansvarar för Balkanklustret. Stöttar organisationen Bread of Life i arbetet med romska barn och utvecklar EFKs stöd i regionen bland annat till nationella pionjärarbetare.

Be för:

  • att fler barn från den romska minoritetsbefolkningen ska få samma möjligheter att få en förändrad framtid genom utbildning.
  • möjligheter för BoL att fortsätta stötta barnen som går vidare till gymnasiet, i dagsläget ca 80% av de som ingått i projektet.
  • ett förändrat samhälle i Serbien och övriga Balkan där romer inte behandlas som andra klassens medborgare utan får samma rättigheter som den övriga befolkningen.
  • beskydd och glädje för de barn och vuxna som ingår i BoLs projekt (sedan många år ger EFK stöd till dem via projekt 43233 Skolstöd till romer i Serbien).