EFK bön vecka 21, 20-26 maj 2019

alt

Idalina Mendes.

Skapa trygghet för barnen

IDALINA. En av de som funnits med i det regionala barnrättsprogrammet sedan start är Idalina som tillsammans med sin man Cremildo (ledaren för ungdomsrörelsen i IUBM Mocambique) brinner för barnrättsfrågor. Båda har varit runt i många kyrkor och skolor och talat om vikten av att ge barnen trygga miljöer att växa upp i, i familjer, skolor och samhället. Under året blev Idalina också inbjuden att tala inför 700 myndighetspersoner och lyfta dessa frågor. Hon var väldigt nervös men gjorde det ändå för hon insåg att där kunde hon vara med och påverka strukturer i samhället till det bättre för barnen.

De senaste fyra åren har vi i region Afrika arbetat medvetet med frågor om Barns rättigheter och hur vi kan skapa trygga miljöer för barnen. Detta tillsammans med våra partners i de sex länder vi arbetar i (Tanzania, Mocambique, Centralafrikanska Republiken, Zambia, Sydafrika och Eswatini/Swaziland).

Vid den senaste workshopen som vi hade i april, med bl.a. lärare som är tränade inom detta program, återkom deltagarna ofta till hur tacksamma de är över att vara del av detta arbete och hur de kan se hur arbetet för barns rättigheter går framåt i deras kyrkor och samhällen. Detta bl.a. genom att fler barn nu vågar komma och berätta om övergrepp och våld som sker eftersom de förstått att det finns ledare som kommer att lyssna på dem och tro på dem.

Jag är så tacksamma att vi som Evangeliska Frikyrkan är med och kämpar för att de allra minsta och mest utsatta i samhället, att arbeta med attitydförändring är ett arbete som inte sker över dagen men som vi vill fortsätta att jobba med sida vid sida med våra partnerkyrkor.

/Anneli Dagernäs, regionledare och ansvarig för barnrättsprogrammet i region Afrika

Be för:

  • de ledare som är tränade i programmet, många av dem möter motstånd.
  • de barn som dagligen utsätts för våld och övergrepp, att kyrkan kan få vara en plats där de är trygga.
  • vishet när vi nu står inför nästa fas i programmet.

Tacka Gud för:

  • alla villiga ledare hos våra partnerkyrkor som står upp för barnens rätt.