EFK bön vecka 34, 19-25 augusti 2019

alt

"Vill ta ytterligare steg för att bli ett kultur- och bildningscenter utifrån vår kristna grund"

Under våren 2019 invigdes våra nya lokaler som vi samäger och ”samhyr” med Hyllie Park Kyrkan och Hyllie Park Diakoni. Verksamheten har vuxit i och med att regeringen de senaste åren har satsat på att låta folkhögskolorna över landet få ökade statsbidrag. Detta för att kunna möta utbildningsbehovet främst inom grundläggande och gymnasial utbildning som inom folkhögskolan kallas allmän kurs.  Det har blivit något mer än en fördubbling under de senaste fyra åren.

Våra närliggande utmaningar under hösten är flera:

Vi har inrättat en ny tjänst, ”Mångfaldspedagog”. Uppdraget är att öka våra studerandes, ca 1000 personer, förståelse för olika trosinriktningar och att kunna samexistera i denna religiösa mångfald. Det innebär också att öka förståelsen för religionens och trons plats både i samhället och i den enskilda människans liv. Malmö stad kommer att vara värd för en internationell konferens ht 2020 kring dessa frågor och utmaningarna är högst aktuella.  Av Malmös befolkning är ca 40% utrikes födda eller är barn med minst en utrikesfödd förälder. Malmö är en spännande stad med utmaningar kring religionernas roll i samhället.

Både folkhögskolan och Hyllie Park-området vill ta ytterligare steg för att bli ett kultur- och bildningscenter utifrån vår kristna grund. I samarbete med Skillinge missionshus utvecklas verksamhet som ska göra uppdrag för Arbetsförmedlingen inom Stöd och matchning. Idag finns detta engagemang i form av ett tvåårigt EU-projekt där vi är med och matchar sfi-studerande att få kontakt med arbetsgivare. Vi känner stor glädje i det breda samarbetet kring Akademi för ledarskap och teologi (ALT) och dess utveckling över landet. Vår lokala del med studiecenter i Malmö ser vi som ett viktigt bidrag till regionens olika församlingar.

Kursen Socialt entreprenörskap som görs i samarbete med June folkhögskola och Göteborgs räddningsmission har bra söktryck. I förra läsårets kurs fanns flera intressanta och innovativa projekt i samarbete med församlingar/kristna organisationer. Vi ser detta som ett bidrag till att utveckla diakonalt arbete.

Kinakursen åker till Kunming om några veckor.  Det blir det artonde året som kursen hålls.  Detta år kommer de att finnas i nya lokaler, då TCG Nordica precis har flyttat till nya lokaler. Dessa ska formellt invigas med pompa och ståt i mitten av september.

Sfi-verksamheten fortsätter att utvecklas väl och under detta läsår ska ALT gå in i ett forskningsprojekt kring kyrka och integrationsarbete som blir ett uppdrag från Hyllie Park Folkhögskola.

/Per-Inge Andersson, rektor Hyllie Park Folkhögskola

Tacka Gud för:

  • det goda samarbete vi har med tre EFK-församlingar kring sfi: Skillinge, Göteborg och Kristianstad.
  • de nya lokaler vi fått ta i anspråk på Hyllie Park-området och det spännande arbete som drivs under Hyllie Park-paraplyet.
  • folkhögskolans medarbetare som på olika sätt gestaltar ”skolan där du är viktig” i sin vardag. Tacksamma för de nya medarbetare som verksamheten utvecklas med inför höststarten.

Be för:

  • att vi tillsammans, ca 300 anställda i de olika verksamheterna ska fortsätta att gestalta vår gemensamma värdegrund och signum.
  • beskydd och fortsatt välsignelse över folkhögskolans personal och deltagare.
  • det viktiga integrationsarbete som sker i samarbete med de lokala församlingarna.