Lärjungaskap i kulturkrock

Det är i mötet med andra, människor som tänker annorlunda, har andra livserfarenheter och livssituationer, som vi ofta får syn på oss själva ur ett nytt perspektiv. Kulturkrockar sker mellan oss människor hela tiden. Det kan handla om mötet mellan landsbygdsbo och stadsbo, gammal och ung, fattig och rik. Tänker man efter så ser man att det sker mest hela tiden. Kulturkrockar är helt enkelt en del av det vardagliga livet.

För våra utsända StepOutare (EFKs praktikantprogram som skickar ut unga vuxna i internationell mission) är kulturkrocken en konstant realitet. De har på plats just börjat infinna sig, utspridda över tre kontinenter i sina nya länder, och upplever olika former av möten och situationer som leder dem till att känna alltifrån frustration och förvirring, till nyfikenhet och glädje. Detta är något som de förberetts på, att man i kulturmötet nästa kan känna sig som inte sig själv längre, och att man kanske reagerar på ett sätt som man inte trodde. En resa väntar för dem framöver där de får ifrågasätta, omforma och lägga fram sin identitet inför Jesu fötter för att omfamnas av Hans nåd i och med allt det nya de möter. En personlig resa som ofta visar sig vara en av de viktigaste man gör som ung vuxen.

När det gäller oss här i Sverige hoppas jag att vi kan ta inspiration av dem som nu är ute och tänka ett varv till kring med vilken förväntan vi möter dem som inte är precis som jag. Kanske med en nyfikenhet och längtan att förstå och inte bara gå till försvar, precis som man gör om man testar på att vara missionär i ett annat land?

/Jenny Jonsson, samordnare för StepOut och processtödjare för Måla drömmen ung

Be för:

  • Årets praktikanter: Kimmi, Jacob & Lukas (Thailand) Elsa & Klara (Paraguay) Hanna & Sara (Zambia)
  • Att det blir en bra start med mycket tålamod, nyfikenhet och goda möten.
  • För beskydd, språkförståelse och hemlängtan.
  • Att Gud formar dem utefter sin vilja under deras utlandsvistelse.
  • För den framtida finansieringen av StepOut då Sida dragit tillbaka sina medel fr.o.m. 2023.