Nea Koinonia- ett nytt samhälle, en ny gemenskap, en ny nattvard.

Om du skulle kika in genom den öppna glasdörren den här kvällen så skulle du förmodligen bli en smula häpen över samlingen människor som sitter runt borden. Det verkar inte finnas någon gemensam nämnare. Vissa är greker, andra tycks vara europeer, andra flyktingar, några ser ut att inte ha det så gott ställt, några andra verkar - av utseendet att döma - ha ett ordnat liv.

Vid ett av borden sitter en liten samling äldre damer. Och så finns där också några modemedvetna ungdomar som kikar på kläderna som finns upphängda i ett av hörnen i rummet. De äter tillsammans, det doftar gott, och vid bardisken som delar av köket från resten av rummet står någon och lägger upp portioner av något som ser ut som lasagne.

Välkommen! Du har kommit till communitycentret “Nea Koinonia” i centrala Aten. En plats som vi hoppas ska få vara trygg, kärleksfull och öppen för alla människor, oavsett vem man är, var man kommer ifrån, var man bor eller hur man ser ut. Här har vi, Frida och Hanna funnits som StepOut-praktikanter det här läsåret. Vi har öppet fyra dagar i veckan och har några aktiviteter som varje vecka återkommer: tisdagsmiddagar, grekisklektioner, en öppen free shop (kan liknas vid en gratis second hand-butik) och öppen bön och kontemplation. Någon gång i månaden satsar vi på ett event som inte ingår i det vanliga schemat, vi har under året bland annat anordnat poesikvällar, en “upcycling-kväll” och en konsert med en av våra gästers egenskrivna låtar. Sällan ser dagarna likadana ut, ibland kommer många, och ibland kommer det inte så många; ibland är det jättehärligt och ibland har människor svårare att komma överens. Vi är nyfikna på vad Gud kommer att göra här framöver!

/ Frida och Hanna,
StepOut-praktikanter i Aten

Tacka för:

  • de människor som tar sig till Nea Koinonia. Både för stammisar och för alla sporadiska gäster.
  • för alla våra kollegor på centret. För deras sätt att på olika sätt möta människor med kärlek och (mycket) tålamod.
  • för den generositet som människor i och omkring centret visar genom donationer av mat, kläder, böcker, hjälp med matlagningen och sin egen tid.
  • för det verk som Gud har påbörjat både hos individer, men också i den gemenskap som sakta tar form.

Be för:

  • att fler ska bli berörda av Guds kärlek och närvaro.
  • om kraft och mod till personalen på Nea Koinonia att älska de människor vi möter varje dag.
  • centrets människor som lever i olika former av misär. Att de ska få upprättelse i sina liv.
  • de människor på centret som är vilsna och sökande. Att de ska hitta sanning och frihet i Jesus.
  • om beskydd över Nea Koinonia. Att det fortsätter ha ett gott rykte i Exarcheia och att det får vara en plats där människor är trygga.
  • att Gud ska få göra det Han vill med Nea Koinonia

 

Vecka 16 - april 2024
Tack för att du är med och ber!

StepOut-praktikanterna Frida och Hanna kommer att gästa Evangeliska Frikyrkans Instagramkonto Länk till annan webbplats. denna vecka och visa mer av livet med Nea Koinonia i Aten. Följ med!