Nytt insamlingssätt hjälper församlingen att dubbla sina mål

Elin Kullingsjö och Johanna Davén i Församlingen Mötesplatsen i Örebro testar att samla in på ett nytt sätt i jul.

Precis som många församlingar har Församlingen Mötesplatsen i Örebro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i år fått tänka om när det gäller insamlingarna till det gemensamma arbetet. Två av medlemmarna, Elin Kullingsjö och Johanna Davén, bestämde sig för att dra igång en digital insamling till förmån för EFKs julsinsamling Härlig är jorden Öppnas i nytt fönster.. Det har visat sig gå över förväntan bra.

- Nu när allt ska ske digitalt kom vi på att vi skulle be medlemmar filma korta berättelser om varför de engagerade inom mission på olika sätt och sedan uppmuntra församlingen att vara med och ge. Vi har även gjort som en liten "tävling", så att när vi kommer upp till vissa delmål i insamlingen så bjuder någon medlem på en utmaning, berättar Elin Kullingsjö.

Hur går det i insamlingen?

- Det går över förväntan! Vi var lite osäkra på om det skulle räcka att lägga ut inspirerande filmklipp för att folk skulle vilja vara med, men det har gått bra! Sen har nog tävlingsmomentet hjälpt till, dvs att några i församlingen har filmat roliga utmaningar när vi nått vissa delmål, säger Elin och fortsätter:

- Nu har vi passerat vårt ursprungliga mål sen länge och det tickar på stadigt. Vi hoppas nu kunna nå det dubbla mot vad vi tänkte från början: 20 000 kr.

Har det gått bra att skapa engagemang för de olika delmålsutmaningarna?

- Det gäller att fråga rätt personer. De har själva fått bestämma vad för typ av utmaning de ställer upp med, men vi har sagt att det ska vara något otippat och något som känns lite obehagligt. Till exempel fick vi våra pastorer Agneta och Mikael Hallenius att ställa upp på en Ice Bucket Challenge om vi nådde 10 000 kr. Det ser vi nu fram emot att få se i ett grådassigt och kallt december, skrattar Elin.

Elin och Johanna har också en förhoppning om att den här satsningen ska föra med sig mer än ”bara” insamling till EFKs projekt.

- Vår önskan är att uppnå ett samtal om mission i församlingen. Att det inte ska sluta efter det här. Det var därför vi valde att lyfta ett antal personer i församlingen som i filmklipp får berätta om kallelse, sändning, sitt missionsintresse osv. Vi hoppas att filmerna ska bidra till en ökad förståelse av vad mission är, säger Elin.

Elins tre bästa tips för dig som vill starta en egen insamling!

  1. Gör något roligt! Det är viktigt att du väljer att göra något som du själv känner är lustfyllt.
  2. Våga hitta ett nytt angreppssätt! Ibland kan det vara lätt att bara tänka det klassiska, som att informera om insamlingen i gudstjänsterna. Men oftast kan man nå bättre resultat om man vågar prova något nytt sätt, där man utgår från sitt eget intresse och vad man själv har att bidra med.
  3. Bara kör! Och ha tro för att det kommer att gå.

 

Församlingen Mötesplatsen använde EFKs nya verktyg för egna insamlingar

Blir det ingen julloppis i år? Det finns många andra sätt att samla in pengar i juletid. Att starta en egen insamling tar bara några minuter. Alla kan vara med, både privatpersoner och grupper såsom församlingar och företag. Det är enkelt att komma igång och du kan följa hur mycket som kommit in och hur du ligger till gentemot ditt uppsatta mål. En fördel är om du kopplar en rolig eller spännande utmaning till din insamling. Läs mer och starta din egen insamling via EFK här! Öppnas i nytt fönster.