Att leva sida vid sida med en majoritetsbefolkning som fastar

Just nu pågår Ramadan, fastemånaden under vilken miljontals muslimer fastar och ber. Våra partner i Mellanöstern och Nordafrika lever sida vid sida med en majoritetsbefolkning som denna månad fastar. Här skriver en av EFKs medarbetare i region Europa, Mellanöstern och Nordafrika om den tid de är inne i.

"Våra partner i Mellanöstern och Nordafrika lever sida vid sida med en majoritetsbefolkning som denna månad fastar eftersom det är månaden Ramadan. Fastan innebär att man inte äter, dricker eller röker från soluppgång till solnedgång men när solen gått ned bryter man fastan och äter och dricker mer än vanligt. Människor sover mindre på natten (för de firar med varandra, äter på kvällen och vaknar ofta vid tretiden på morgonen för att äta innan soluppgången). En del sover istället på dagen men andra måste till jobbet. Att de flesta människorna fastar påverkar alla som bor i den här delen av världen, till exempel blir trafiken omöjlig.

Det är inte helt enkelt att sticka ut, att vara annorlunda, att vara minoritet. De som har det svårast är nog de som börjat följa Jesus men vars familj fortsätter att söka behaga Allah. Ska de fasta för att slippa sticka ut? Det vill de ofta inte men om de inte fastar ökar risken för konflikter, att bli utslängd från föräldrahemmet och att förlora jobbet. Heter man Ahmed ska man fasta i den här delen av världen, annars är man väldigt provocerande. Man blir klassad som förrädare.

Våra partner lever i den här miljön. Flera av dem har myndigheternas ögon på sig. Den andliga kampen mellan ljuset och mörkret är ännu mer intensiv under Ramadan. Låt oss be för våra vänner om beskydd, vishet och nåd!

Tillsammans vill vi se Guds rike komma och Jesus förhärligad i den här delen av världen!"

Be för världens muslimer under Ramadan

En vecka efter att vår stora fasta slutar börjar Ramadan, muslimernas fastemånad. Stå med hundratusentals kristna över hela världen i bön för muslimer under dessa 30 dagar! Läs mer här! Öppnas i nytt fönster.

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i april 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.