Torpturnén ger förkunnelse på fem språk

Elnaz Moradi predikar på farsi under Torpturnén.

Just nu pågår Torpturnén med nästan 100 församlingar som deltar. Temat är Tro & tålamod och på de olika platserna sänder församlingarna gudstjänster och arrangerar olika event och insamlingsinitiativ enligt vad restriktionerna tillåter. I år kan man dessutom ta del av predikningar på fem ytterligare språk – fler än någonsin tidigare!

Torpturnén är i gång. Trots att smittspridningen och restriktioner sätter stopp för fysiska möten, tar ändå människor på nästan 100 platser runt om i landet del av Torp den närmsta månaden. Och i år satsar man alltså på att nå ännu fler genom att ge förkunnelse på fem ytterligare språk.

- Jag vet själv att språket kan vara ett hinder för att man ska känna sig delaktig i ett sammanhang, så jag tror att det är jätteviktigt att Torpturnén gör den här satsningen, säger Elnaz Moradi som predikar på farsi under turnén.

Elnaz växte upp som muslim och blev kristen några månader efter att hon kommit till Sverige från Iran. Hon brinner för integration och mångfald i församlingen men har märkt att församlingsmedlemmar som har ett annat modersmål än svenska ofta samlas i egna grupper, som små separata församlingar i församlingen. Det kan göra integrationen ännu svårare och bygger inte församlingens större gemenskap.

- Nu kan vi alla delta i samma Torpturné och få undervisning på samma tema. Det visar verkligen att vi är en rörelse tillsammans, säger Elnaz, som själv är med i församlingen Livsglädje i Landskrona. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torp vill återspegla det mångkulturella samhället

Redan tidigare år har Torpkonferensen erbjudit gudstjänster på flera språk, bland annat arabiska och engelska. Nu drar man nytta av de språkkunskaper som finns inom rörelsen och utökar utbudet.

- Det känns jättekul och framför allt viktigt att Torp återspeglar vårt mångkulturella samhälle. Förhoppningsvis kan det nå det fram till människor som inte tidigare kunnat ta del av Torpkonferensen, säger Christer Aadland, projektledare.

Predikar om vikten av tålamod när livet är svårt

Idag studerar Elnaz sin sista termin på pastorsprogrammet på Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och arbetar samtidigt som SFI-lärare på Hyllie Park Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nyligen anställdes hon även i Bibelskola Nära Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att starta en bibelskola för farsitalande.

- I min predikan tar jag upp vikten av att ha tålamod i svåra tider. Livet är inte alltid lätt och lugnt bara för att man är kristen, vilket kan vara svårt för oss som vuxit upp inom islam att förstå. Att ha tålamod och vända oss till Gud när vi går genom svårigheter kan hjälpa oss att växa i tro, berättar Elnaz.

Förutom svenska och farsi ges förkunnelse också på arabiska, engelska, franska och spanska under Torpturnén.