Centrumkyrkan i Mora: ”Vi ser att Gud förberett detta för oss”

Veckan efter Vasaloppet ska församlingens café med sång, vittnesbörd och bön öppna igen efter pandemin.

På söndag går det traditionella Vasaloppet av stapeln och i Mora pågår full aktivitet. Mitt inne i stan finns församlingen Centrumkyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som i många år har hyrt ut sina lokaler till Vasaloppet. Församlingen har ett stort socialt engagemang i stan även andra tider på året och här skickar pastor och föreståndare Helena Fransson en hälsning!

Vasaloppet hyr Centrumkyrkans lokaler

Nu är vi inne i Vasaloppstider på ett särskilt sätt här i Mora. Det är mycket folk i rörelse och i och med att de nu bygger om genomfarten genom Mora så är det mycket svårt att ta sig fram genom de centrala delarna. Vi som församling har vår kyrka mitt i centrum och har ett väldigt attraktivt läge. Under mer än 20 år har vi haft en god och fin relation med Vasaloppet som hyr Centrumkyrkan för olika ändamål. I år under vinterveckan så används kyrksalen för att dela ut diplom men det har sett olika ut under tidigare år. Det har även varit en plats för volontärerna som jobbar intensivt under dessa dagar men också för ”hittat, lånat och lämnat”. Under sommarveckan i augusti så brukar det vara vårdcentral i Centrumkyrkan där cyklister kan få första hjälpen med enklare skador.

Under mer än 20 år har Centrumkyrkan haft en god relation med Vasaloppet som hyr församlingens lokaler i samband med loppen.

Vi som församling har under tidigare år pausat vår verksamhet under dessa två veckor men i år kan vi fortsätta viss verksamhet.

Stort socialt engagemang: Packar 80-100 hjälpkassar varje vecka

Den verksamhet som har vuxit och blivit en viktig del av vår församling är den sociala verksamheten. Varje torsdag så delar vi ut hjälpkassar till de som behöver mat men även andra förnödenheter. Det började för fem år sedan med att vi gick med i ett projekt VIS – Vinst istället för svinn – som bedrivs att livsmedelskedjan Willys. Vi får varje vecka hämta mat med kort datum, livsmedel som inte kan säljas på grund av trasiga kartonger eller andra defekter. Detta har vuxit så nu hämtar vi mat även hos de andra livsmedelskedjorna i Mora men även från det anrika konditoriet Kaffestugan. Det är många aktörer som skänker mat men även företag och organisationer som skänker ekonomiska gåvor för att detta arbete ska kunna fortsätta.

Hjälpkassen hade inte funnits idag om vi inte haft ett fantastiskt gäng volontärer som kommer vecka efter vecka och ger av sin tid till detta sociala arbete. De flesta är pigga och glada pensionärer från Mora. De är ovärderliga resurser i vårt arbete. Under åren som vi har jobbat tillsammans så finns det en fin arbetsgrupp som tar med sig nya volontärer på så sätt har vi aldrig saknat människor till vårt sociala arbete.

Det packas ungefär mellan 80-100 hjälpkassar varje vecka. De som kommer och får en hjälpkasse är i alla åldrar, kommer från olika bakgrunder och nationaliteter. Vi frågar aldrig varför de kommer utan vi tror att de som kommer har behov av hjälp. Vi har ett gott samarbete med sociala myndigheter och Mora kommun.

Varje vecka kommer ett fantastiskt gäng volontärer och ger av sin tid för att hjälpa till att packa matkassar.

När det inte har varit pandemi har vi träffats i kyrksalen för ett café med sång, vittnesbörd och bön. Bönelådan har en viktig funktion då alla som önskar att vi ber för någonting speciellt skriver sitt böneämne på en papperslapp eller vill tacka för någonting så skrivs det också ner. Det finns ett stort behov av att både få be och tacka Gud! Bönelådan finns sedan med i söndagens gudstjänst. Veckan efter Vasaloppet räknar vi med att öppna cafét igen och att vi kan återgå till det som vi gjort tidigare. Under pandemin har hjälpkassarna delats ur utomhus och under vissa perioder har vi även serverat gofika.

Församlingen vill förkroppsliga evangeliet

Som församling vill vi förkroppsliga evangeliet för människor i Mora. Vi ser och förstår att Gud har förberett detta för oss och Han hjälper oss hela tiden i både det lilla som i det stora.

Vi är så tacksamma till Gud för det som vi får vara med om här i Mora!

Text och foto: Helena Fransson, pastor och föreståndare i Centrumkyrkan Mora.

Har du något spännande att berätta från din församling?

Hör gärna av dig till oss! Mejla till kristina.sandin@efk.se