Rapporten 'Frikyrkan i orten' finns tillgänglig

Evangeliska Frikyrkan, Svenska Alliansmissionen och Vidare står bakom den rapport som nu lanserats och berättar om missionsutmaningen som är förorten. Den är sammanställd i två delar där den första visar på statistik och kartläggning medan den senare innehåller berättelser utifrån det aktuella arbetet bland dessa bostadsområden.

Inledningen av rapporten pekar på den frikyrkliga icke-närvaron just där:

Polisen kallar många av dessa bostadsområden för utsatta. Terminologin kan diskuteras, men utmaningen bör inte ignoreras. Med den här rapporten vill vi öka medvetenheten om att vi som kristna i Sverige kan göra skillnad och inspirera till djärva satsningar i vårt eget land, när det gäller evangelisation, diakoni, sociala insatser och församlingsgrundande.

"När media talar om orten blir den ibland dystopisk. Men, med denna rapport vill vi också lyfta berättelser om personer som upplever fördelarna med att leva i orten, utan att för den skulle förneka utmaningarna. Att bo i orten kan var väldigt berikande både för barn och vuxna! Vi drömmer om att fler ska upptäcka detta och göra en strategisk flytt till ett prioriterat område." säger Johannes Stenberg, Ledarutvecklare Sverigeprogrammet, efter projektsläppet.

Maria Karlsson, Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT), kompletterar den första delen med att skriva om utmaningarna. Robin Minshull (Råslätts församlingsgemenskap) bor och arbetar som pastor i förorten Råslätt och berättar om församlingen i en mångkulturell miljö. Joanna Simonsson (Brokyrkan), Patricia Ask (One Way Church) och Jonathan Ekros (Neighbourhood) är andra aktiva, tillsammans med många fler, i utnämnda områden som berättar om deras erfarenheter.

Inledningen berättar också om en 2000 år gammal uppmaning som är aktuell:

Ja, vi är övertygade om att vi måste göra mycket mer. Jesus sökte sig till samhällets marginaler och om kristna församlingar vill vara som Jesus, måste de gå i samma riktning. Jesus sa till sina lärjungar: ”Som Fadern har sänt mig, sänder jag er”, och det gäller även oss som är hans lärjungar 2000 år senare.

Rapporten finns tillgänglig på EFKs webb för nedladdning. Ta också del av information på samma ämne.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Rapport-Frikyrkan i orten-digital.pdf Pdf, 9.6 MB. 9.6 MB 2023-05-03 09.09

Kontakta gärna redaktörer Johannes Stenberg, Erika Bergman eller Jonas Melin Länk till annan webbplats. som har varit involverade i sammanställandet av rapporten.