“En enad kyrka för en helad stad”
Festivalområdet i Frihamnen är fullt. Hela Göteborg har samlats för att fira staden som fyller 400 år, eller 402 för att vara exakt. Jubileet har skjutits upp på grund av pandemin, men äntligen är den efterlängtade folkfesten här. Solen gassar, människor är glada och på den stora tältscenen sjunger man om Jesus.
Text: Linn Holmberg Foto: Linn Holmberg och Gustaf Utbult. Den här texten publicerades också i EFKs tidning Direkt juni 2023 Öppnas i nytt fönster..
Den tredje juni anordnade föreningen Hjärta Göteborg tillsammans med 100 av stadens kyrkor en gospelkonsert under jubileumsfestivalen. Samuel Ljungblahd, Gladys del Pilar och Jennifer Brown var
bara några av artisterna som tillsammans med kören Solid Gospel fick Frihamnen att gunga. Cirka 10 000 personer fanns i publiken, men musiken spreds över hela området. Utöver de dryga 90 minuterna på tältscenen har flera satsningar gjorts med valspråket “En enad kyrka för en helad stad” som en del av 400-årsfirandet. På festivalområdet har man haft både ett bönetält och en aktivitetsyta där man visat upp vad Göteborgs kyrkor gör för staden.
Carl Johan Holmberg, administrativ chef i Saronkyrkan, som sitter med i Hjärta Göteborgs styrelse samt dess operativa arbetsgrupp är stolt över vad föreningen åstadkommit.
– Det är extremt roligt tycker jag att få vara del av ett sammanhang där man kan visa staden att kyrkan inte är små öar där vi fightas med varandra över småsaker, utan vi är ett!
På pingstdagen hölls även en ekumenisk gudstjänst i Göteborgs domkyrka med ledorden “Hopp för staden”. Den stora kyrkan var fylld till brädden och de som inte fick plats tog del av det som hände
på en storbildsskärm utomhus. Tweenskören Soul Children drog igång gudstjänsten och människorna på gatan kring den centrala kyrkobyggnaden stannade nyfiket upp. Firandet bjöd på allt från frikyrkliga
till katolska influenser. Det blev en härlig stund som visade på både mångfald och enighet.
– Det är så glädjande att alla kyrkofamiljerna kan komma in under samma tak och fira gudstjänst tillsammans, säger Carl Johan.
Se Göteborgs unga
Temat för hela satsningen har varit ungas psykiska och existentiella hälsa, och det grundar sig i den födelsedagsgåva kyrkorna vill ge till staden - projektet “Se Göteborgs unga”. Ett samarbete mellan kyrkornas ungdomsverksamheter satte tonen för 400-årsfirandet när det anordnades ett ungdomsmöte veckan innan festivalen. “Gatupastorn” Marcus Olson predikade för 370 ungdomar utifrån det satta temat och flera ungdomar tog emot Jesus för första gången.
Hittills har Hjärta Göteborg samlat in över en kvarts miljon kronor som oavkortat går till projektet, och mer bidrag kommer in löpande. Detta är pengar som nu ska förvaltas in i det nya utbildningsprojektet
som görs tillsammans med organisationen S:t Lukas. Det syftar till att rusta ledare inom kyrkan för att möta unga med psykisk ohälsa. Carl Johan menar att kyrkan är en fantastisk plattform för goda möten,
men att det finns mycket att lära.
– Vi har en väldigt bra tradition av själavård och bemötande av unga på många sätt, men vi har inte traditionellt sett varit särskilt bra på att jobba med psykisk ohälsa på det sättet. Vi behöver förstå bättre vilka vägar som finns och var våra gränser går.
Förhoppningen är att utbildningspaketet som tas fram ska stärka kyrkans förmåga att möta unga med psykisk ohälsa, men också att det ska fungera utanför kyrkans väggar.
400-årsfirandet blev en folkfest där kyrkan verkligen fick synas. Festivalen är nu slut, men musiken från tältscenen ekar kvar. De proffsiga tonerna såväl som texterna om Jesus.
Om Hjärta Göteborg
- Vad: En ekumenisk ideell förening.
- Start: Grundades 2020 men har varit ett aktivt arbete sedan 2015.
- Syfte: Att samverka med kyrkan och civilsamhället för en helad stad.
- Framåt: Projekt med start i höst för ungas psykiska och existentiella hälsa.