Församling samlade in 10 miljoner: ”Tänk att vi gjorde det”

Församlingens internationella råd, från vänster: Leif Jernqvist, Berit Isaksson, Margit Fernmo, Eva Fryxell, Anders Boström, Ulla-May Forsberg-Persson och Florence Gaute.

Korskyrkan i Mariestad är en församling som firar – de har bidragit med 10 miljoner kronor till internationella hjälpinsatser genom Ge för Livet.

- Det känns helt fantastiskt, säger Florence Gaute, ordförande i församlingens internationella råd.

Text: Elin Larsson Foto: Privat

Sjukhuset i Centralafrikanska republiken. Föräldralösa barn i Tanzania. Fritidsaktiviteter som räddar barn från gatan i Brasilien. Byutveckling i Paraguay och Centralasien och skolgång till barn i Thailand. Det är bara några av Ge för Livets projekt som Korskyrkan i Mariestad har kunnat stötta genom åren.

Insamlingen har pågått sedan 1974. Och nyligen passerade Korskyrkan alltså 10 miljoner kronor.

- Tänk att vi gjorde det, det är svårt att förstå. Det är en väldig glädje bland alla som pratar om det, säger Florence Gaute.

Församlingen har ett aktivt sång- och musikliv och de konserter som arrangerats genom åren har varit en viktig del i insamlingen. Brödförsäljningen på torget likaså. De största summorna står Kyrkornas secondhand för som är ett ekumeniskt samarbete mellan Korskyrkan, Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan i Mariestad. Korskyrkan får en femtedel av butikens överskott som till största delen har gått till Ge för Livets insatser.

- När vi tror att vi har nått max, så verkar det inte så för vi fortsätter att öka. Butiken har ett gott rykte i stan och turistbyrån nämner oss till och med som ett besöksmål. Från början var det inte så men tiderna förändras. Nu är det hållbarhetstänk och klimat som gäller. Mariestadsborna har verkligen tagit butiken till sitt hjärta och lämnar in frekvent. Så det blir mycket pengar i slutändan.

I slutet av oktober firade församlingen 10 miljoners-insamlingen med en fest.

- Vi var strax över 70 på festen, av dem var 15–20 personer som inte har någon församlingstillhörighet. Det är kul att butiken sprider mycket kontakter i samhället.

Vad kommer ni att sätta upp för mål nu?

- Det har vi inte tagit beslut om. Men det här måste vi ju fortsätta med. Vi tar nya krafttag 2024, säger Florence Gaute.