Efter utbytet med Brasilien: "Ökad förståelse för att finnas med i en större gemenskap"

Några av ungdomsledarna från Sverige som besökte Brasilien, hösten 2023, tillsammans med EFKs missionär Andrea Holmgren (t.v.) och några brasilianska ledare.

Det finns något vackert i att mötas över kulturella gränser för ett ömsesidigt lärande. Som vi skrivit om tidigare, hade vi under 2023 ett ungdomsledarutbyte mellan Sverige och Brasilien. Till Torpkonferensen kom tio ungdomsledare från Brasilien och under oktober åkte nio ungdomsledare från Sverige till en ungdomskonferens i Brasilien. Här skriver Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön, en reflektion utifrån erfarenheterna!

"Själva resan fick deltagarna finansiera själva (med stöd från flera lokala församlingar) och värdnationen stod för mat och logi under eventet. Väldigt bra och ömsesidigt. Under tiden i Brasilien fick svenskarna även besöka något projekt som får stöd från EFK och möta lokala ledare på plats. I kontakt med olika grupper kunde ungdomsledarna från Sverige konstatera många saker, en av dem var det engagemang för mission som finns hos ungdomar i Brasilien, att det historiska arvet från Sverige är viktigt och att ett event i Brasilien är mycket mer generationsöverskridande än i Sverige. Brasilianarna i sin tur vittnar från besöket om en rörelse i Sverige där man ger plats till unga människor att predika och leda framifrån, att man i Sverige ger mer utrymme för personlig respons och förbön efter predikan samt att man uppskattade Guds närvaro i enkelheten på Torpkonferensen. Deltagarna från Sverige blev mycket uppmuntrade av att möta ledare på plats i Brasilien och fick utmanas i sitt ledarskap utifrån dessa personers kallelse och vittnesbörd. De fick också ökad förståelse för att de finns med i en större gemenskap i världen utanför Sveriges gränser.

När vi sett tillbaka på utbytet hör man hur de olika grupperna lovordar det de fått vara med om och upptäcka. Att det finns mer likheter än olikheter mellan de olika grupperna samt att man har väldigt mycket att lära av varandra. De erfarenheter som dessa ungdomar har fått vara med om och som ger tillbaka in i det sammanhang där man finns och verkar är ovärderliga."

/Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.