Samfundsledare bemöter utspel om dop av konvertiter i Expressen

Foto: Patrick Fore/Unsplash

Förra veckan uttryckte Fredrik Malm (L) i tidningen Expressen att kyrkor inte bör döpa personer som väntar på sitt asylbeslut. Det har väckt stark kritik hos många och nu bemöter EFKs missionsdirektor Ingemar Forss tillsammans med flera andra samfundsledare uttalandet.

I en replik som publicerades 27 februari skriver Ingemar tillsammans med bland andra Pelle Hörnmark, tf föreståndare Pingst, och Ulf Häggqvist, missionsledare Svenska Alliansmissionen:

"Fredrik Malm (L) skriver i Expressen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att kyrkor inte bör döpa personer som väntar på sitt asylbeslut, då han anser att 'många' låtsas ha en kristen tro 'för att försöka vända ett stundande avslag till bifall'. Detta gör han bara några veckor efter att Sverige för fjärde gången har fällts av FN:s kommitté mot tortyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att ha försökt utvisa kristna konvertiter till länder där de förföljs, vilket uppmärksammades på ett riksdagsseminarium den 7 februari arrangerat av KD där Malm och Liberalerna var helt frånvarande.

Malm anger ingen källa till att 'många' asylsökande skulle låtsas konvertera för att få asyl. I stället finns det data som visar motsatsen. Advokaten Gabriel Donner har följt upp cirka 250 konvertiter fyra år efter de fått uppehållstillstånd, och 90 procent av dem var fortfarande engagerade i en kristen församling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.."